Riktige jultomten finns i Vistträsk – har äkta skägg och pratar pitebondska

26 NOV 2014
Skrivet av :
ÄKTA VARA. Skägget på Jultomten i Vistträsk är inget fusk. Det håller at dra i. FOT=: SARA BOHLIN.

ÄKTA VARA. Skägget på Jultomten i Vistträsk är inget fusk. Det håller att dra i. FOTO: SARA BOHLIN.

Inget lösskägg. Ingen ansiktsmask. Inget smink… Jultomten i Vistträsk är äkta vara. Rakt igenom. Fram till jul kommer han att sitta på sin gungstol i byns butik för att snällt bjuda på godis och svara på frågor.

– Barnen brukar rycka i skägget för att kolla äktheten,  säger tomtefar med ett skratt. Tomten 4

Han har redan presenterat sig för barnen i Vistträsk. Det skedde i samband med julmarknaden i byn den gångna helgen.

– Mang tjend ju åt mä…men endå vort döm nalta snellare och nalta lugnare bara borte å si mä… (Många kände ingen mig…men ändå blev de lite snällare och lite lugnare bara genom att se mig…), förklarar Vistträsk-tomten på bredaste pitemål.

”Hä jär åssit att döm dråga mä öte stjägge”

Många tror att hans kritvita långa skägg är fusk. Så det blir ett och annat ryck. Men alla som försöker går bet. För allt är äkta. Och Vistträsk-tomten trivs. Trots luggningarna.

– Hä jär åssit att döm dråga mä öte stjägge. I töck om att håva nalta råoligt. Åsså trivs i vä att håva bana runt omkring mä (Det gör ingenting att de rycker mig i skägget. Jag tycker om att ha lite roligt. Också trivs jag med att ha barn runt omkring mig), förklarar han. Tomten 3

”Vä jära häin spontant”

Varje vardag från klockan 13:00, plus lördagar, kommer han att finnas tillgänglig i byns butik (numera tomte-verkstad).

– Hä jär ju igen idé å våra jena na tidigare. Ånga sko ju våra oppe skåola (Det är ingen idé att vara här tidigare. Ungarna ska ju vara i skolan).

Han kommer att svara på frågor, ta emot julklappslistor och lyssna till barnens muntliga önskemål. Bäst av allt – det kostar ingenting. För Vistträsk-tomten är snäll. Inget geschäft som exempelvis hos andra offentliga tomtar som tar betalt för att låta sig fotograferas. Vistträsk-tomten kommer lugnt att sitta i sin gungstol. Några uppgjorda planer finns inte.

– Vä jära häin spontant (Vi gör det här spontant), konstaterar han. tomten

Ibland går Jultomten på byn som en vanlig Nilsson

Glada över att ha en egen jultomte i byn är också byaföreningen.

– Det här är ett fantastiskt initiativ. Som liten by gäller det att ro med alla åror. Att träffa jultomten är spännande för barnen. Självklart hoppas vi att det här lockar folk utifrån och även bidrar till att öka försäljningen i butiken. Många bäckar små.., säger Jonas Marklund, vice ordförande i byaföreningen.

Övriga tider på året brukar Jultomten kalla sig för Arne Nilsson. Men den förklädnaden går inte folket i byn på. Med sitt långa vita skägg, glada leende och snälla ögon kallas han bara för tomten oavsett tid på året.

Varför åka till Rovaniemi för att träffa jultomten..? Den i Vistträsk är mycket bättre!

FOTO: SARA BOHLIN

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.