Konferens för samarbete med Nordnorge

09 NOV 2014
Skrivet av :
Landshövding Sven-Erik Österberg välkomnar ett utökat samarbete mellan kommunerna i Norrbotten och Nordnorge. FOTO: Photo by Maria

Landshövding Sven-Erik Österberg välkomnar ett utökat samarbete mellan kommunerna i Norrbotten och Nordnorge. FOTO: Photo by Maria

Älvsbyn, Luleå, Arjeplog, Arvidsjaur, och Boden vill stärka samarbetet med de norska kommunerna Bodø, Fauske och Saltdal. Den gångna veckan samlades kommunala representanter och regionala näringslivsorganisationer till en första diskussion.
– Länsstyrelsen i Norrbotten ser mycket positivt till den här typen av initiativ som bidrar till en större attraktivitet och ökad tillväxt i vår region, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
Målet är att skapa förutsättningar för ett förankrat samarbetsprojekt vars mål är att starta 2015. Samverkan ska främja regionens utveckling och tillväxt.
De utvecklingsområden som deltagarna ska bearbeta i första skede är bland annat; näringsliv, turism, transport och logistik, mineraler, utbildning, kommunal verksamhet kommunalpolitik.
– Kommunerna på norsk och svensk sida har mycket gemensamt och kan skörda stora vinster på en fördjupad samverkan. Samarbetet med Norge kan stärka Norrbotten, säger Niklas Nordström, kommunalråd Luleå kommun.
Till konferensen kom ett 60-tal deltagare, bland annat samtliga kommunalråd från ovan nämnda kommuner och lokala och regionala näringslivsorganisationer, Universitetet i Nordland och Luleå Tekniska Universitet.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.