Karin Bodin mottagare av internationellt entreprenörskapspris

18 NOV 2014
Skrivet av :
Karin Bodin, VD på Polarbröd, har tagit emot ännu en utmärkelse. Denna gång ett internationell pris.

Karin Bodin, VD på Polarbröd, har tagit emot ännu en utmärkelse. Denna gång ett internationell pris.

Utmärkelserna formligen haglar över Polarbröd. På tisdagen fick Karin Bodin, VD, motta ett internationellt entreprenörskapspris från IWEC.
– Vi är förstås glada över uppmärksamheten. Ibland får jag och min syster Anna nypa oss i armen och ställa frågan: ”Är det sant?”, säger Karin.

IWEC står för International Women´s Entrepreneurial Challenge. Ett initiativ som handelskammaren i Barcelona startade tillsammans med handelskammaren i New York och FICCI/FLO (the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry Ladies Organization) 2006. Tävlingen stöds också av USA:s utrikesdepartement.

I år hålls prisceremonin för första gången i Skandinavien. Pristagarna är 33 till antalet och deltagarna kommer från från Australien, Bangladesh, Etiopien, Filippinerna, Indien, Malaysia, Nigeria, Peru, Serbien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Taiwan, Turkiet, USA och Zimbabwe.

Tre av pristagarna är från Sverige. Utöver Karin Bodin så uppmärksammas även Emy Blixt från Swedish Hasbeens och Karin Söderlind, House of Dagmar.

Kvinnliga företagare från sex kontinenter

IWEC, är en exklusiv tävling och ett affärsnätverk till vilket utvalda handelskammare runtom i världen bjuds in att delta genom att nominera framgångsrika kvinnor som äger och driver internationella företag.

– Jag var inte bekant med nätverket tidigare. Men det är oerhört fascinerande att vara här med andra kvinnliga entreprenörer från sex olika kontinenter. Jag har också fått chansen att visa upp Polarbröd och berätta om vårt arbete för en hållbar produktion, säger Karin.

Det är just för sitt långsiktiga miljötänk som Polarbröd hyllas. Bolaget har de senaste åren fått ta emot en mängd priser och utmärkelser. Koncernen äger vindkraftverk, satsar på förnybara drivmedel i sina fordon, använder ekologiskt hållbart mjöl och har nu även börjat använda sig av plastpåsar som i huvudsak är tillverkade av sockerrör.

Miljösatsningen en PR-succé

Satsningen på hållbar produktion har blivit en PR-mässig succé.
– Ja, verkligen. Men det var inte därför som vi valde att satsa på hållbara lösningar. Det finns en djupare och viktigare tanke bakom. Vi lever i en värld med ändliga resurser. Då måste alla affärer vara hållbara i längden.

Är det lönsamt?
– Nej, inte alltid. På kort sikt kan det faktiskt bli dyrare. Men då får vi räkna hem det på annat sätt, exempelvis genom högre kvalitet på våra produkter, svarar Karin Bodin.

I samband med prisutdelningarna hölls även en konferens på temat – Ensuring the health of your business in a global competitive market.

Från Sverige har fyra affärsledare tidigare mottagit priset: Maud Spencer (vd för Svalson i Öjebyn) och Pernilla Stålhane (vd för Pallmax) år 2012 samt Ida Backlund (vd för Rapunzel) och Signhild Arnegård Hansen (styrelseordförande för Svenska Lantchips) år 2013.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.