Duffy Nordisk Vinnare 2014

FI UCH NO UCH SE UCH NORD UCH NORDW-14 Lapinlunas Hupsulikka "Duffy". FOTO Emma Sandman.

Nordisk Vinnare 2014, Finsk, Svensk, Norsk och Nordisk Champion. Finska Lapphunden Lapinlunas Hupsulikka, till vardags känd som Duffy, är definitivt en stjärna i utställningssammanhang!

Under helgen har Norges mest prestigefyllda hundutställning – Norsk vinnarutställning och Nordisk vinnarutställning – arrangerats i Lillestrøm. Orten ligger relativt nära Värmland, där Duffy tillsammans med husse, matte och kompis huserat under helgen. Följet har också passat på att besöka Duffys uppfödare Rebecka som bor i Arvika.

– Det var jättekul att träffa Duffys mamma och syster, berättar Emma Sandman, Älvsbyn. Hon deläger Duffy med mamma Marina. Förutom den vackra finska lapphunden bor även tioåriga sheltien Diesel med matte i Älvsbyn.

När Älvsbyborna nådde Lillestrøm på fredagen rådde full aktivitet och bilköerna var bitvis långa. Under fredagen avhölls den norska vinnarutställningen, och under söndagen skulle de nordiska vinnarna koras. Fredagen bjöd inte älvsby-ekipaget några större framgångar, men ett excellent (högsta kvalitet) i bedömningen fick Duffy med sig i alla fall. Förhoppningarna var stora för söndagen; har man rest 115 mil enkel väg hoppas man ju på fina resultat!

– Visst hoppades vi på vinst, annars hade vi ju inte åkt, menar Emma och fortsätter:

– Både jag och Duffy älskar utställningar, och hon är fantastisk på alla sätt och vis. Tillsammans satsar vi på att visa oss från vår bästa sida, och det har räckt långt!

Uttagning av bästa tik under fredagen.

Uttagning av bästa tik under fredagen.

Efter fredagens konkurrensklass sattes dock hoppet på prov.

– Man blir lite bortskämd när hon alltid brukar ta hem CK, Certifikat, CACIB och andra större priser, erkänner Emma och fortsätter:

– Det är bara att komma igen och sedan satsa allt på nästa tillfälle!

Den inställningen resulterade i att Lapinlunas Hupsulikka under söndagen erkändes som bästa Finska Lapphundstik, fick certifikat, internationellt certifikat (CACIB), Norskt Championat, Nordiskt Championat och blev Nordisk vinnare 2014.

FI UCH NO UCH SE UCH NORD UCH NORDW-14 Lapinlunas Hupsulikka "Duffy"

– Jag har alltid med mig den vackraste och bästa hunden hem, och den här gången tyckte ju jag och domaren likadant, säger Emma med glimten i ögat.

På frågan om hur Duffy ska firas svarar Emma stensäkert.

– Hon ska få hela världen!

BIR och BIM under nordiska vinnarutställningen 2014.

Söndagens bästa hane och bästa tik, båda fick titeln Nordisk vinnare 2014.

FOTO: Rebecka Ylén

Länkar

Vinterviddens kennel (äger Duffy)
Vinterviddens facebooksida
Lapinlunas Kennel (Duffys uppfödare)

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.