DRÖMMEN OM ETT LEENDE

28 NOV 2014
Skrivet av :

Ove och Catharina Berggren tog tillfället i akt och begav sig ut på ett äventyr de sent kommer att glömma. De åkte till Vietnam som gästvolontärer. Här delar de med sig av resan med egna ord.

Gäst-volontärer från Älvsbyn i Vietnam.
Med en önskan att hjälpa och få hjälpa de små som kanske har de allra sämsta förutsättningarna beslöt vi att donera en medicinsk utrustning till Operation Smile. Det ledde fram till förmånen att få följa med ett läkarteam till en avlägsen provins i Vietnam. Vi stod självklart för alla våra kostnader, men fick en chans vi inte ville missa.

På väg till sjukhuset.

På väg till sjukhuset.

Operation Smile är en internationell hjälporganisation som opererar läpp- käk- och gomspalt och riktar sig framförallt till barn. Organisationen startade 1982 i USA och den första operationen gjordes samma år på Filipinerna.
I ett läkarteam finns bl.a. av plastikkirurger, tandkirurger, narkosläkare, sjuksköterskor och logopeder. I det team vi följde med fanns det medicinska volontärer från alla kontinenter i världen. Ett underbart bevis på att tillsammans kan man göra skillnad. Deras arbete förändrar livet och framtiden för dessa barn. I många länder är läkarvård dyrt och många har inte råd att besöka läkare, än mindre att få en operation.

Catharina med en pojke på väg till operation.

Catharina med en pojke på väg till operation.

Barn med detta handikapp har inte bara den fysiska utmaningen utan blir också undanskuffade och har svårt med skolgång, kamrater och små utsikter att själva få jobb och skaffa familj.

En operation av Operation Smile förändrar deras liv för alltid.

Operation Smile har varit verksamma i 25 år i Vietnam. Under de åren har 33.000 barn fått en ljusare framtid.
Operation Smile startade i Sverige 2011 och Sverige är idag det land som har mest medicinska Volontärer i förhållande till landets storlek.
Älvsbyn 2014-11-27
Catharina och Ove Berggren, Älvsbyn

Foto: Karin Berggren

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.