Äventyr för Ungdomsbrandkåren

01 NOV 2014
Skrivet av :

BILDEXTRA, UPPDATERAD: Här följer en sammanfattande skildring i text och bild av ett äventyr under höstlovet för nio ungdomar från Älvsby Ungdomsbrandkår.


Laholmresan
Exakt 11 minuter över sex avgick tåget till åter ett äventyr med ungdomsbrandkåren. Den här gången styrde vi kosan till Laholm i Hallands kommun. Det var 9 förväntansfulla ungdomar som följde med den här gången. Och oj vilket äventyr dom skulle få vara med om!

Göteborg
Efter 18 timmar med tåg till Göteborg fick vi en välförtjänt bensträckare. Den spenderades bl.a att besöka Evert Taube statyn nere vid hamnen och operan. Men snart var lugnet över och vi satte oss på snabbtåget ner mot Laholm. Resan tog bara 1 timme och tio minuter, så i sammanhanget var det en väldigt kort färd.

Laholm
Väl nere i Laholm blev vi väl mottagna av Stefan Agnesson, och hans lika förväntansfulla ungdomar. Efter en kort lunch presenterades programmet för helgen och ungdomarna delades in i grupper och utprovning av brandkläder hanns med. Eftermiddagen spenderades i Laholms sporthall där vi fick både demonstration och prova på en hinderbana enligt CTIF`s* regler. När alla moment var klara och ungdomarna var färdiga väntade middag och samkväm i Timmershult. Det blev några roliga samarbetslekar och med alla klappningar i golvet så försvann alla råttorna från torpet!

Den kvällen var det inga problem för varken ”elever” eller ledare att somna, när alla hade kommit i sina sovsäckar stod John Blund beredd med sin säck utanför fönstret.

Trötthet
När reveljen gick söndagsmorgon var det många som ville trycka på ”snooze”knappen, tyvärr hade inte ledarna någon sådan knapp, så dagen fick sin början kl 07.00. Efter frukost bar det iväg till brandstationen i Laholm där vi fick en kort genomgång av dagen och brandkläderna togs på. Därefter tog vi oss ut på övningsfältet där tre stationer väntade; trafikolycka, slangövning och samarbetsövning. På trafikolyckan skulle de ta hand om en skadad person som satt i bilen, här gällde de att på bästa sätt få ut personen på ett säkert sätt och lägga personen på spineboard för att inte förvärra skadorna. På slangövningen var det att koppla ihop ett slangsystem som fungerade och vatten kom fram på strålrören, sen skulle detta testas på tid. Det blev många meter slang som rullades ut, kopplades och rullades in av alla grupperna. Samarbetsövningarna var att få med sig hela gruppen genom nätet utan att röra repen och det blev svårare för varje person som tog sig igenom då fick de inte använda samma hål igen, bygga en bro med bara tre brädor så att alla kunde ta sig över blev en tankenöt som alla klarade med bravur. Åka skidor i grupp på grus och dessutom på tid gav många skratt!

Tog det på allvar
Ungdomarna tog sina uppgifter på allvar och löste uppgifterna tillsammans som ett lag. Det var så roligt att se samarbetet mellan de olika stationerna trots de 142 milen som skiljer dem åt. Vi fick äran att träffa Diesel Doris som visade sin varmaste sida för oss, hur det ser ut när det blir en övertändning var dagens bio med fika! Höjdpunkten på dagen var att få åka de 22 metrarna upp i luften med Laholms höjdfordon. Mycket uppskattat och pirrigt i benen. Dagen avslutades med en mycket uppskattad dusch för alla och en trevlig middag i det fria över öppen eld på muurika. Rätt som det var blev det kväll och han med säcken innehållande sömngrus stod på fönsterbläcket redo att jobba igen.

Hemresan
Så kom dagen som vi trodde var så avlägsen, måndag, hemresa. Helgen har verkligen sprungit iväg, med det är väl som man säger, tiden går fort när man har roligt! Men vi skulle ändå hinna ha lite tävling i slangutlägg och styrkeövning och testa hur dragselen fungerar. När alla moment var avklarade väntade lunch och sista packning av alla kläder och prylar som ska med. Det är svårt att få med alla intryck och känslor i en text, men den resa ungdomarna från Älvsbyn har gjort går inte av för hackor, och det är säkert inte samma killar och tjejer som kommer hem, som dem som for ner! Nya vänskapsband har knytits och nu ser de fram emot att Laholms gäng kommer upp till oss fredag vecka 7. De har redan räknat hur många veckor som är kvar tills de ses igen och då kommer Älvsbyn bjuda upp med sin fina vinterprakt och mycket fokus kommer bli på överlevnad i kyla och snö.

Vid pennan David Berg och Jennie Nordström
Foto David Berg och Jennie Nordström

Klipp : Ur Laholms tidning 27/10

Unga räddar liv tillsammans

LAHOLM. Ungdomsbrandkåren i Laholm fick i helgen besök av ungdomar från Älvsbyn i Norrbotten. Tillsammans övade de på att rädda liv.
Samarbetet mellan orterna är ett startskott på ytterligare träffar.
– Vi suddar ut ”avstånds-tänket”, säger Jennie Nordström, brandman och ungdomsledare från Älvsbyn.

De nio ungdomarna i ungdomsbrandkåren från Älvsbyn hade åkte många timmar för att ta sig till Laholm. Väl här väntade ett läger tillsammans med Laholms ungdomsbrandkår.
Under lägret som pågår mellan fredag och fram till i dag, ska ungdomarna bland annat genomföra olika övningar för att lära sig att rädda liv.

Syftet med träffen, förutom att träffa nya vänner, är att kunna lära av varandra. Laholms ungdomsbrandkår har funnits sedan 1960-talet medan Älvsbyn bara har hållt på i ett år.
– Vi är den första ungdomsbrandkåren i hela Norrbotten, berättar Jennie Nordström.
Ungdomarna hade redan presenterat sig för varandra dels genom räddningstjänstens kommunikationsradio, Rakel och dels genom över Facebook.

Nästa gång de träffas är det laholmarnas tur att åka till Norrbotten. Då blir det läger mitt i den kalla vintern och ungdomarna ska få träna livräddning i snö och minusgrader. Att vädret skiljer sig åt har de redan upptäckt.
– Att åka hit ner är nästan som att komma utomlands, säger Valeria Sharapova, som saknar snön.

LAHOLM:s Kommuns Hemsida

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.