Arctic Airlink – ett lyft för Nordkalotten

26 NOV 2014
Skrivet av :

nextjet

Den 12 januari startar Arctic Airlink, mellan Uleåborg, Luleå och Trömsö. En flyglinje som varit efterlängtad av universitet, industri och besöksnäring.

-Vi välkomnar denna nya flyglinje som kommer att knyta ihop de tre nordiska länderna. Väl fungerande kommunikationer är en förutsättning för fortsatt positiv utveckling, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef Luleå Airport/Swedavia.

Ann-Christin Viklund, flygplatschef, välkomnar den nya flyglinjen.

Ann-Christin Viklund, flygplatschef, välkomnar den nya flyglinjen.

Landstinget i Norrbotten, Uleåborg stad och Troms fylke står under de kommande fem åren som ekonomiska garanter för den nya flyglinjen. Det skapar tid och trygghet att ordentligt lansera flygförbindelsen mellan Skandinaviens tre nordligaste universitetsstäder.

Nextjet blir opereratör för Arctic Airlink.
– Att få vara med och flyga en helt ny linje känns väldigt roligt och spännande. Det är faktiskt första gången i Nextjet´s historia som vi flyger en helt ny linjesträckning, säger Magnus Ivarsson, VD Nextjet.

 

”Våra internationella gäster efterfrågar flygförbindelser i öst-västlig riktning”

Förhoppningarna är stora.
– Nu startar vi en spännande utveckling där företag och privatpersoner erbjuds snabba och enkla transporter i norra Skandinavien, säger Inger Edlund Pedersen, VD för Norrbottens Handelskammare.

Även besöksnäringen ser positiva effekter av den nya flyglinjen.
– Kort restid med flyg öppnar upp för en ny typ av resande till exempelvis över en weekend vilket gynnar hotell, restauranger och butiker i handels- och evenemangsstaden Luleå, säger Camilla Bondareva, tf vd för Visit Luleå.

Hon får medhåll av Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.
– Potentialen för turismens utveckling är stor i hela Nordkalotten och våra internationella gäster efterfrågar flygförbindelser i öst-västlig riktning mellan våra grannländer här i norr.

””

”God drivkraft för utvecklingen av LTU”

Även universitetet och näringslivet jublar.
– Arctic Airlink kommer ge bättre förutsättningar för Luleå Tekniska Universitet i vår strävan att fördjupa samarbeten mellan universiteten i Oulu och Tromsö. Att tillsammans ta del i den utveckling som sker i norra delarna av våra länder är en god drivkraft för utvecklingen av LTU, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Nils Edberg, platschef på SSAB i Luleå, ser fram mot ett snabbare och enklare resande.
– Då SSAB har en omfattande verksamhet i norra Skandinavien så är en förbindelse mellan Oulu och Luleå glädjande för oss. Det är positivt att vi nu på ett enkelt sätt kan resa mellan orterna.

Det blir avgångar fem dagar i veckan med start den 12 januari. Under kampanjtiden som startat säljs biljetterna till rabatterat pris och kan bokas på: www.arcticairlink.se eller hos din lokala resebyrå.

Öppningserbjudandet gäller för flygning mellan den 12 januari och 28 februari om resan bokas före den 26 december:

  • Oulu-Luleå från 790 SEK tur och retur
  • Oulu-Tromsø från 1190 SEK tur och retur
  • Luleå-Oulu från 790 SEK tur och retur
  • Luleå-Tromsø från 1190 SEK tur och retur
  • Tromsø-Luleå från 1190 SEK tur och retur
  • Tromsø-Oulu från 1190 SEK tur och retur

Kampanjpriset är inkl. skatter och avgifter.

Källa: Arctic Airlink, Nextjet och Visit Luleå

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.