Ehrenberg får Polarbröds utstickarpris

11 NOV 2014
Skrivet av :
Johan Ehrenberg får årets Utstickarpris av Polarbröd.

Johan Ehrenberg får årets Utstickarpris av Polarbröd.

Johan Ehrenberg, grundare av produktionsbolaget ETC,  får Polarbröds Utstickarpris 2014.

–  Det är extra roligt att kunna ge årets Utstickarpris till någon som personifierar det vi kallar ”utstickare” med ett helhjärtat engagemang. Han är drivande och ger sig inte, stör systemet genom att ifrågasätta och hitta nya vägar att för varje individ att ta steget att nå uthållig försörjning, säger jurymedlemmen Maja Frankel, chef för Ashoka Scandinavia.

 

Det är tredje året som Polarbröds ut Utstickarpris delas ut.

”I år premieras ett helhjärtat engagemang som tar sig an mänsklighetens utmaningar kring uthållig försörjning på ett sätt som inspirerar och berör andra. Priset går i år till Johan Ehrenberg för att han både i ord och handling har drivit klimatfrågan i många år”, skriver Polarbröd i ett pressmeddelande.

Johan Ehrenberg är journalist, redaktör, entreprenör och aktivist samt grundare av produktionsbolaget ETC. Sedan 1990-talet har han varit aktiv i klimatfrågan och han är en ivrig förespråkare av alternativa energikällor. Han har startat klimatvänliga företag, till exempel Egen el som hjälper konsumenter att själva skapa sin el. På en kulle i Katrineholm har han byggt ett vertikalt vindkraftverk och solceller. Företag och privatpersoner kan hyra dem och tillverka sin egen miljövänliga el som de dessutom kan sälja vidare.

Vinnaren av Utstickarpriset koras vid en tillställning i Stockholm den 25 november och belönas med en guldtacka av 100 gram från Boliden samt pokalen Revolution som designats av det prisbelönta designteamet: Rodrigo García Gonzalés, ChanYu Ding och Oluwaseyi Sosanya.

Juryns motivering lyder: Årets Utstickare har sedan nittiotalet, i både ord och handling, varit starkt pådrivande i klimat- och energifrågan. Genom praktiska initiativ – bland annat genom att starta företag för att underlätta och driva på i energiomställningen – har han under lång tid väglett sin omgivning och skapat större förståelse för förnybara energikällor och deras möjligheter. Vinnaren av Utstickarpriset är en person som i allra högsta grad lever upp till årets tema helhjärtat engagemang. Årets pristagare är: Johan Ehrenberg.

Utöver Polarbröds styrelseordförande Anna Borgeryd och VD Karin Bodin består juryn av Måns Adler, grundare av Bambuser, Maja Frankel, Skandinavienchef för Ashoka, Anders Wijkman,hållbarhetsexpert och Heidi Andersson, världsmästare och armbryterska.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.