Viltolycksvecka i länet

29 OKT 2014
Skrivet av :

I Norrbotten registrerades 1517 viltolyckor under 2013. Hittills i år har 1056 viltolyckor registrerats. Det betyder att det inträffar cirka fyra viltolyckor per dygn i Norrbotten.

viltolycka_460x180-460x180-460x180

För att försöka minska antal viltolyckor så har nationella viltolycksrådet infört en viltolycksvecka, i år infaller den 22-28 september. Polisen är en del av viltolycksrådet och ska på olika sätt uppmärksamma trafikanter om var de mest olycksdrabbade sträckorna finns samt vilka skyldigheter man har när en viltolycka inträffar.

Om olyckan är framme

Även om man inte kan konstatera någon skada på djuret så ska det ändå rapporteras till Polisen via telefonnummer 112. Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel.

Det är också viktigt att markera olycksplatsen. Om djuret inte är kvar på olycksplatsen kallas eftersöksjägare in för att söka efter djuret. Polisen vill särskilt uppmana andra bilister att sakta ned farten för att förhindra fler olyckor vid pågående eftersök.

Markeringsremsor kan hämtas på polisstationerna runt om i länet och på bilprovningen. De finns också att ladda ned från viltolycksrådets hemsidawww.viltolycka.se. Under kampanjveckan kommer markeringsremsor att delas ut i samband med trafikkontroller på de mest viltolycksdrabbade vägarna i Norrbotten.

Har man ingen remsa i bilen går det lika bra att markera med något annat föremål, det viktiga är att man markerar ut platsen för olyckan.

Applikation för mobiltelefoner

Viltolycksrådet har tagit fram en applikation (app) för mobiltelefoner. Appen  ”Viltolycka” visar platser för viltolyckor på en karta, och om tre eller fler olyckor inträffat i mobiltelefonens närhet så varnar appen användaren. I appen får trafikanten också fram x- och y-koordinaterna som sedan kan rapporteras till Polisen via larmnumret 112. Appen innehåller även instruktioner om åtgärder vid en trafikolycka med vilt.

Högrisksträckor i Norrbotten

Här följer en sammanställning av de mest viltolycksdrabbade vägarna i Norrbottens län:

Piteå Älvdal
Rv 95 Arjeplog
Rv 95 Arvidsjaur
Lv 506 Havsbadsvägen
Lv 374 mellan Svannäs-Öjebyn
Rv 94, mellan kommungränsen Luleå-Arvidsjaur

Luleå/Boden
Rv 97 Harads
Rv 94 Hällfors-kommungränsen

Norra Lappland
E10 Svappavaara
E10 Hakkas
E10 Nattavaravägskälet
E10 Alttajärvi
E45 Svappavara
E45 Suptallen
E45 Vittangi
E45 Kåbdalis

Östra Norrbotten
E10 Lansån
E10 Lansjärv
E10 Gyljen
E4 Sangis
Lv 392, mellan Hällan-Pajala

 

Källa: Pressmeddelande från Polismyndigheten i Norrbotten

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.