Strävan efter en levande landsbygd

Husen gapade tomma och ingen ville flytta in. Då sålde de byn på blocket och sedan vände trenden. Idag har tvåbarnsmamman, högstadieläraren och entreprenören Emelie Kårén fullt upp med att guida besökare runt om i bygden och dessutom åka på turné med sin inspirerande föreläsning. Vi pratar om byn Resele och förra veckan var det Älvsbyns tur att ta del av deras resa efter en levande landsbygd.

Under veckan bjöd Ulrica Hamsch, näringslivsutvecklare vid Älvsbyns kommun in styrelsemedlemmar från bygdens alla byaföreningar till en inspirerande föreläsning med Emelie Kårén, Resele.

ulrica hamsch_webb

– Jag lyssnade till Emelie för lite drygt ett år sedan och har sedan dess haft för avsikt att låta Älvsbyns byar ta del av den framtidstro som Resele vittnar om, kanske hittar ni något koncept som kan passa er, förklarade Ulrica Hamsch när hon hälsade välkommen.

Till vardags arbetar Emelie Kårén som högstadielärare men hon ser det som en förmån att kunna resa runt och inspirera andra.

Till vardags arbetar Emelie Kårén som högstadielärare men hon ser det som en förmån att kunna resa runt och inspirera andra.

Resele socken består av ett 20-tal mindre byar vackert belägna på båda sidor om Ångermanälven och hela byn blev allmänt känd sedan de för några år sedan valde att lägga ut hela byn på Blocket.se. I och med det påbörjade byalaget ett aktivt arbete med att marknadsföra Resele på ett positivt sätt och man såg samtidigt till att skapa en vi-anda i byn. Styrelsen kallade till byamöte där man frågade de närvarande personerna vad de ville bidra med och började bygga en framtidstro och ett framtidssamhälle efter det. Och det gav resultat. 2013 vann byn stora Landspriset och samma år nominerades Resele till Norrmejeriets stipendium.

– Hela byn är med på tåget och alla bidrar med det de kan och det de har möjlighet till, berättade Emelie Kårén och fortsatte:

– Vi ser till att förena nytta med nöje och en vårstädning kan exempelvis avslutas med en rolig vårfest.

publik_webb

Vidare tipsade Emelie om att skapa små undersektioner till den ordinarie styrelsegruppen så att man kunde fördela ut arbetsuppgifter och uppdrag till olika personer. Hon betonade även vikten av att arbeta med en levande vision.

– Det ger tyngd i allt arbete ni gör och eventuella ansökningar som måste lämnas in till myndigheter, förklarade hon.

Även Bill Nilsson fanns på plats och berättade om projektet Kreativa byar som här under hösten har bildat en ekonomisk förening.

– Vi strävar efter att bli Sveriges bästa landsbygdsutvecklare och den mall vi tar fram för Vidsel och Vistträsk ska kunna efterspeglas i kommunens alla byar, förklarade han.

Bill Nilsson, projektledare för Kreativa byar.

Bill Nilsson, ordförande för Kreativa byar.

Resele har själva satt upp mål för en framtidsbygd år 2020 vilket ska resultera i bland annat: ökad befolkning, större andel barn i skola/fsk, större mångfald och mer företagande. Dessutom vill de utveckla den lokala servicen och fylla tomma hus med liv.

– En levande landsbygd mår alla bra av, avslutade Kårén.

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.