”Ni är hjältar allihopa”

19 OKT 2014
Skrivet av :
Ingela Lekfalk, Företagarnas regionchef, bor i Luleå men Älvsbyn har en stor plats i hennes hjärta.

Ingela Lekfalk, Företagarnas regionchef, bor i Luleå men Älvsbyn har en stor plats i hennes hjärta.

Företagarnas nya regionchef, Ingela Lekfalk, har sina rötter i övre Tväråselet. Där bodde hennes mormor och morfar. 
– Jag var ofta där som liten. Därför ligger Älvsbyn mig varmt om hjärtat, hälsade Lekfalk när hon talade i samband med prisutdelningen på Näringslivsgalan i Hotell Storforsen.

Hon berömde också entreprenörskapet i kommunen.
– Älvsbyn har ett rikt näringsliv. Vet ni om att det finns över 800 registrerade företag i kommunen? Ni är hjältar allihopa, berömde hon och hyllade det mod som alla företagare visar.

– Att vara företagare innebär också risker. Jag var nyligen upp till Pajala. Det är många som drabbas av krisen i gruvbolaget Northland, berättade hon och gav beklämmande besked:

– Vi träffade 16 bolag. Ett par av dem kommer tyvärr att tvingas i konkurs. Övriga har ett mycket svårt läge, för så länge Northland är under rekonstruktion kan underleverantörerna inte få betalt för sina fodringar. En katastrof för de företagare som drabbas. De riskerar att få gå från hus och hem.

Men Lekfalk, som själv är egen företagare, belyste även det positiva med att vara entreprenör.

– Att vara företagare blir en livsstil. Därför är vi kanske svåra att leva med (skratt).

Framgångsrika företag finns det gott om i Älvsbyn.

– Polarbröd fick Norrbottens miljöpris, Älvsbyhus blev årets företag i länet och Tina Hollstedt blev utsedd till årets mentor. Ni är fantastiska. Och 2009 utsågs dessutom Älvsbyn, av organisationen Företagarna, till landets mest jämställda.

Lekfalk betonade också samhällsnyttan med ett rikt näringsliv lokalt.

– Företagen är de som bidrar mest till de kommunala skatteintäkterna. Dessutom är företagare omtänksamma. De ser först till att deras anställda får lön. 80 procent av företagarna tar ut sin del av kakan sist av alla.

Det kallas ansvar.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.