Ljudligt 100 års jubileum

13 OKT 2014
Skrivet av :

BILDEXTRA: Älvsby Röda Korsets bjöd upp till ett ljudligt 100 års jubileum på Fluxen på söndagseftermiddagen.


Röda Korsets ordförande i Älvsbyn Jeannet Brännström hälsade hundratalet gäster och medverkande välkomna till jubileumet denna dag. Sedan bjöd kören Nya Toner upp till finstämd musik, som varvades med historiska tillbakablickar i Röda Korsets historia, både lokalt och internationellt genom ordförandes försorg.

I Röda Korsets historia börjar det med den schweiziske bankiren Henry Dunant som var på genomresa i Solferino råkade bevittna det totala kaos som rådde efter slaget mellan fransk-sardinska och österrikiska styrkor. Döda, döende och sårade soldater låg övergivna kvar på slagfältet året var 1859.

Röda Korset i Älvsbyn startades upp i början av augusti 1914. Då utav ett 40-tal intresserade damer och 1954 var det ca 1000 personer i Älvsbyn som blivit medlemmar.

I dag så är det inte lika många medlemmar, men de anordnar svenskaundervisning, sykurser och simkurser. Mötesplatsen Kupan, som startade för sju år sedan, har två anställda och en frivillig person.

Sedan varvades jubileumsdagen med körsång, utdelning av förtjänstmedaljer  innan det var tid att bjuda på jubileumsfika.

Anette Jernelöf ledde den musikaliska delen av dagen tillsammans med kören Nya Toner.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.