Korsträskare kan lösa tvister i samförstånd – även med Vistträskbor

20 OKT 2014
Skrivet av :
I Korsträsk kan man komma överens med alla...

I Korsträsk kan man komma överens med alla…

Ett besök på Cypern har fått Pär Jonsson, näringslivschef, att fundera över vad som startar konflikter, strider och till och med krig mellan folk. Norrbotten har under historiens gång varit relativt förskonat från liknande händelser.

”Själv bor jag i Korsträsk och det finns stunder i historien då vi Korsträskbor har sett snett på våra grannar i väster, Vistträskborna, främst efter förluster i fotboll. Varför är inte vi i krig med varandra som i Cypern? Varför måste Cypern vara delat i två nationer?” skriver han på sin blogg…

...till och med vistträskare.

…till och med vistträskare.

At vi norrbottningar inte upplevt så många invasioner av främmande imperier i historien har han teorier kring.

Pär Jonsson.

Pär Jonsson.

En orsak är att de norra delarna av Skandinavien är en av de sist koloniserade delarna av Europa. Vår del av välden var tidigare inte så intressant. Visst har vi rikedomar med våra råvaror men de var inte intressanta när imperier som det Osmanska riket växte fram i Europa”.

Men risken finns att rikedomar i form av de råvaror som finns på Nordkalotten kan skapa spänningar.

”Det ser vi redan i dag i Arktisområdet. Det är viktigt att vi nordbor har en förståelse för andra länders krigande, främst när vi själva har varit tämligen förskonade från andra imperiers invasioner. Vi ska inte heller förakta andra människors kulturer. Det finns ofta en historisk förklaring till olika nationers kultur och själ”, skriver Jonsson och konstaterar:

Inga taggrådshinder mellan Korsräsk och Vistträsk - åtminstone inte än :-)

Inga taggrådshinder mellan Korsräsk och Vistträsk – åtminstone inte än 🙂

”I Korsträsk har vi en kultur och tradition att lösa tvister i samförstånd, även med Vistträskbor.”

Läs hans blogg…

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.