Alla helgons dag

31 OKT 2014
Skrivet av :

20141031_alh_60
Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen i vecka 44).Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna.
20141031_alh_072

Vid en helgdagsreform 1772 förlorade första november sin status som helgdag. Istället firades alla helgons dag första söndagen i november.
Efter motioner i Sveriges riksdag om att öka antalet helgdagar under hösten flyttades alla helgons dag 1953 till lördag, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag), samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allhelgonadagen.

20141031_alh_061
Redan i kväll lyser alla kyrkogårdar upp av gravljus som tänds till minne av de döda, så också denna Alla Helgons Dag i Älvsbyn.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.