Den 25 september blev Rudolf Sundman slagen med en duschskrapa av en dement man som också bor på Nyberga. Sundman hade svårt att värja och försvara sig eftersom han satt i rullstol. Han fördes med svåra skador till Sunderbyns sjukhus där han vårdades i 19 dagar. Men Sundmans liv gick inte att rädda.

– Det här var ett fruktansvärt hemskt sätt för en gammal man att sluta sitt liv på, säger sonen Martin Sundman, till Piteå-tidningen.

Sundmans sambo har polisanmält händelsen. Förmodligen är dock inget åtal att vänta eftersom gärningsmannen i detta fall själv är svårt sjuk och inte kan ställas till svars för sina handlingar.

Älvsbyns kommun har gjort en Lex Sarah-anmälan på händelsen. Sundmans anhöriga är dock besvikna på kommunens agerande. Inte minst därför att ingen hört av sig till familjen.

Fakta Nyberga:

Nyberga har 9 avdelningar med totalt 51 platser. Av dessa är tre avdelningar demensboende, totalt 15 platser. Rummen hyrs ut omöblerade så att var och en kan möblera efter eget tycke och smak.

På Nyberga arbetar vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor. Boende har tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast. En patient-
ansvarig läkare gör ”hembesök” två gånger i veckan.

Boendet erbjuder dygnet-runt tillsyn. Måltiderna äts gemensamt i avdelningens gemensamma kök. Frukost, lunch och middag samt mellanmål ingår i kostavgiften. Det finns även ett gemensamt sällskapsrum på varje avdelning.

Källa: Älvsbyns kommun