108 villainbrott i Norrbotten

11 OKT 2014
Skrivet av :
FOTO: POLISEN

FOTO: POLISEN

I skydd av höstmörkret slår inbrottstjuvarna till. Flera husägare i Älvsbyn har drabbats. I Norrbotten har totalt 108 villainbrott anmälts från årsskiftet fram till den 7 oktober. Polisen går nu ut och informerar om hur inbrotten kan minskas.

– Gör det jobbigt för de som inte hör hemma i era kvarter. Gå ut och titta på bilar och fotgängare som uppträder på ett sätt som ni tycker avviker. Om de känner sig iakttagna så lämnar de oftast området snabbt. Det sprids också i deras kretsar var det är enkelt respektive var det verkar jobbigt att befinna sig, säger Patrik Ström, kommissarie vid Polisen i Norrbotten.

För polisen i de nordligaste länen pågår ett intensivt arbete med de anmälningar om inbrott som inkommit under 2014.

Sedan den 1 januari i år till och med den 7 oktober har det kommit in 108 anmälningar om villainbrott i Norrbotten, de flesta under augusti och september. Jämfört med 2013 så är det 10 fler anmälningar än förra året, då 97 anmälningar kommit in mellan januari och oktober.

Inbrotten har i huvudsak skett när bostadsinnehavaren varit bortrest. Det som tjuvarna mest varit intresserade av är guld och kontanter.

– Polisens tekniker har haft svårigheter med att säkra konkreta spår efter inbrottstjuvarna vilket gör att vi behöver information från andra som kan ha sett eller hört något, säger Patrik Ström

Ett av de mest effektiva sätten att stoppa tjuvar är att boende i området hjälps åt. Grannsamverkan handlar främst om att grannar samverkar för att motverka brott i bostadsområdet.

Det kan även vara av vikt att skriva upp registreringsnumret på okända bilar i området. Ring och tipsa polisen på telefon 114 14 eller gå in på hemsidan och fyll i tipsformuläret www.polisen.se
Här är några tips för att i möjligaste mån undvika inbrott:

  • Se över dörrar och fönster. Har dessa bra lås och brytskydd?
  • Ha tidsstyrd belysning inomhus som tänder och släcker belysningen oregelbundet
  • Ha på en energisnål radio när du inte är hemma
  • Ha på rörelsestyrd belysning utomhus. Belysningen kan skrämma iväg tjuven, men också väcka grannar som kan iaktta om något misstänkt händer
  • Meddela dina grannar om du tänker resa bort
  • Be någon ta hand om posten så att den inte syns i brevlådan/brevinkastet
  • Märk/ fotografera och registrera dina värdeföremål
  • Vidarekoppla gärna din telefon och meddela inte på telefonsvararen att du är bortrest
  • Skriv inte på sociala medier ( Blogg, Facebook, Twitter) at du ska vara/är bortrest

Läs mer om inbrott här

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.