Vem är Älvsbyns grönaste pendlare?

Nu kommer utmaningen Pendla grönare – Commute Greener till Älvsbyn. Ett omtalat koncept som tidigare har använts i tre andra svenska kommuner och under de två veckor som utmaningen pågick minskade användarna sina koldioxidutsläpp med hela 20 procent!

alvsbyn_se_dsc0004-2-523x343

Elisabeth Viktorsson, energirådgivare i Älvsbyns kommun. Foto: Robin Nilsson.

 

– Eftersom vi i kommunen har lyft fokus på olika typer av energibesparingar i samband med Hållbarhetsveckan, så erbjuder vi nu alla kommuninnevånare en tävling som både utmanar dig och ger dig enkla alternativ för hur du göra din egen pendling grönare, säger Elisabeth Viktorsson, energirådgivare i Älvsbyns kommun via ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

För att delta i utmaningen laddar man ned gratisappen ”Commute greener” som man hittar på Facebook, Appstore eller Google play. Man loggar in sig för att delta i utmaningen för Älvsbyns kommun, då deltar man även i de regionala och nationella utmaningarna med fina priser.

– Du som ska delta, lägger in ditt nuvarande pendlingsmönster på appen, till exempel att du åker ensam i bil till jobbet. Varje gång du pendlar på något annat sätt, till exempel genom samåkning eller buss, för du in det och belönas då med vissa poäng, berättar Elisabeth.

Älvsbyns kommun är en av de 66 kommuner som redan är anmälda och det fortsätter att ramla in anmälningar. Fantastiskt roligt att så många vill vara med, och vi kommer verkligen kunna utse både Sveriges grönaste pendlarkommun och grönaste pendlare, säger den nationella projektkommunikatören Maria Olsson, Energikontoren Sverige.

 

alvsbyn_se_commute-greener

 

Fakta om tävlingen

Tävlingsperioden för den nationella tävlingen är den 1 september – 22 oktober 2014. Det stora syftet med utmaningen är att nå bilpendlarna, och underlätta deras byte till samåkning, kollektivtrafik eller cykling. Självklart är det också är bra att byta ut bussen mot cykeln eller en promenad.

– Man kan gå med ända fram till den 22 oktober och jag har priser jag kommer att dela ut till de personer som visat bästa resultat i kommunen. Det finns även priser på regional och nationell nivå, säger Elisabeth Viktorsson, energirådgivare i Älvsbyns kommun.

Mer information om tävlingen hittar du här!

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.