Traineeprogram säkrar framtida rekrytering

26 SEP 2014
Skrivet av :
En ekonom har anställts i Älvsbyn via det nya traineeprogrammet.

En ekonom har anställts i Älvsbyn via det nya traineeprogrammet.

Elva unga akademiker har anställts i ett år vid en eller två av åtta samarbetande norrlandskommuner, en av dem Älvsbyn.

– Vi delar en anställd med Piteå, berättar Karin Berglund, personalchef vid Älvsbyns kommun.

”Trainee norra Norrland för akademiker” är det fullständiga namnet på ett samarbete mellan åtta kommuner. Ingår gör Älvsbyn, Piteå, Örnsköldsvik, Nordmaling, Umeå, Vännäs, Skellefteå och Norsjö.

Karin Berglund, personalchef vid Älvsbyns kommun.

Karin Berglund, personalchef vid Älvsbyns kommun.

Syftet med programmet är att öppna dörren till arbetsmarknaden för nyutexaminerade akademiker, samtidigt som kommunerna får en möjlighet att visa bredden på arbetsuppgifter och en möjlighet att trygga sin kompetensförsörjning.

– Det här är ett bra sätt att främja och trygga framtida rekrytering av akademiker. Programmet ger också nyutexaminerade akademiker en bra start i yrkeslivet och en fortsatt utbildning i verkligheten, tycker Berglund.

400 sökande

Deltagarna i traineeprogrammet har en allmän visstidsanställning med gängse anställningsvillkor, vilket för många av dem är en första anställning i ett nytt yrke.

– Tanken är att de ska jobba nio månader vid en större kommun och tre månader vid en mindre för att se bredden i den kommunala sektorn, säger Marie Eriksson, projektkoordinator för traineeprogrammet.

Intresset är stort. En annons om programmet i våras lockade 400 ansökningar från unga människor över hela landet. Elva av dem är sedan den 1 september anställda ett år vid någon av de åtta kommunerna.

– I Älvsbyn har vi anställt en ekonom, avslöjar Karin Berglund.

Brett program

I anställningen ingår en 20-procentig utbildningsdel, med moment som medarbetarskap, ledarskap, värdegrund och mycket annat. De elva representerar yrken som VV-ingenjör, samhällsplanerare, GIS-ingenjör och ekonom.

I gruppen ingår också den nybakade byggnadsingenjören Claudio di Folco från Malmö.

– Yrket erbjuder många vägar, men samtidigt är det begränsat om man saknar erfarenhet, säger han.

Den första delen av anställningen tillbringar han på Bygglov vid Umeå kommun.

– Det är jättespännande, och jag ser fram emot att bli kvar. Jag har fått väldigt fin handledning, och det är en förutsättning för att det ska bli lyckat, säger Claudio di Folco, som inte varit på så nordliga breddgrader tidigare.

– Jag hade läst på om Umeå, men det händer ännu mer här än vad jag visste.

Efter den ettåriga anställningen kommer traineeprogrammet att utvärderas. Men förhoppningen är att det blir en fortsättning och att Älvsbyn kan fortsätta slussa in duktiga och nyutexaminerade akademiker i sin verksamhet på flera områden.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.