SM i fårvallning

20 SEP 2014
Skrivet av :

BILDEXTRA: Under helgen fredag till söndag genomförs SM i fårvallning intill Boden Arena. En sport där man med hjälp av vallhundar i ett flertalet raser försöker att på kortast möjliga tid förflytta ett antal får längs en bana som är hundratals meter lång under samlat förflyttande och genom olika hider och vägar.


Vi fick ett tips om att detta SM pågick i Boden och besökte tävlingen på lördagen, som blev en inspirerande utflykt till en sportgren för Hundar och Ägare av dessa otroligt duktiga hundar med ”Nos” på ordning och reda.

Lite fakta:
Herdehundar och vallhundar
Ett behov, fram tills vargen till stor del utrotades i Nordeuropa, var att ha snabba, små hundar som var bra att hålla ordning på fåren, och samtidigt en större hund, kraftigare och aggressivare typ som skulle avskräcka vargen från att försöka attackera fåren. I en del fall höll man två hundar, en mindre lättare vallhund och en större boskapsvaktare. Ur detta utvecklades en blandning, en halvstor vakthundstyp som också kan driva får, vilken benämns herdehund, vars funktion sannolikt också sammanföll med gårdvarens, det vill säga att skydda och vakta gården mot inkräktare nattetid.

Denna herdehund, tillsammans med vargens utdöende, lämnade utrymme för framtagande av en högspecialiserad lättare typ, som var helt inställd på vallning och saknade herdehundens aggressivitet. Vallhunden kunde nu bli ett instrument för finslipande av vissa funktioner som avskiljning av djur och annat.

Raser idag
Border collien är den ras som med sitt s.k. ”eye” och sin karaktäristiskt vida arbetsstil, som många tänker på när de hör ordet ’vallhund’ idag. Det är den numerärt största av de arbetande vallhundarna men inte allenarådande. I rasens ursprungsland, Storbritannien, finns flera lokala varianter som där av gemene man istället kallas Working Collie eller helt enkelt bara Collie . Det vi kallar collie går istället under hela rasnamnet: Rough Collie.

I kategorin Working Collie ingår lokala rariteter såsom Welsh Bob Tails, Welsh Sheepdogs etc som överallt annars i världen skulle kallas just border collie men som i egentlig mening inte är det. Troligen har dessa lokala varianter samma ursprung som dagens border collie, liksom även australian kelpie, australian cattle dog, australian shepherd och English Shepherd.

Berger des pyrénées, pyreneisk vallhund, är en vallhundsras i franska delen av Pyrenéerna. Rasen finns i två varianter – långhårig och korthårig. Rasen är fortfarande rätt ovanlig utanför Frankrike.

Australian stock dog (working kelpie) och australian cattle dog (Blue Heeler, Red Heeler) är som namnen antyder hundraser från Australien. Australian shepherd är däremot en ras utvecklad i västra USA. Även English Shepherd är en amerikansk ras.

Arbetande vallhundar som används vid boskapsskötsel runt om i världen är ofta inte homogent renrasiga. Runt om i världen finns fortfarande vallhundar av lokalt traditionell typ. Vissa av dessa prestationsavlade blandrashundar finns även i vallhundsvärlden, till exempel Hangin’ Tree Cowdog.

Foto: Sterling och Robin Nilsson
Sportringen v 38

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.