Siktet inställt på nya talanger

25 SEP 2014
Skrivet av :
Kalle Grenemark har siktet inställt på att utveckla unga talanger inom skidskyttesporten.

Kalle Grenemark har siktet inställt på att utveckla unga talanger inom skidskyttesporten.

TEXT OCH TV: Han är känd från TV. Har tävlat på absolut elitnivå. Men nu hjälper Kalle Grenemark andra unga skidskyttetalanger, tre av dem från Älvsbyn, att nå sina drömmars mål som lärare på Björknäsgymnasiet i Boden

– Vi har fantastiska förutsättningar med en fin anläggning nära centrum, tycker Kalle.
Sportringen v 38
Skidskytte var länge en relativt anonym sport i Sverige. Men i takt med de svenska framgångarna, inte minst Magdalena Forsbergs, växte skidskyttet till en uppskattad TV-sport. Miljoner svenskar har lyssnat till Kalle Grenemarks expertkommentarer som bisittare till TV-sportens Christer Ulfbåge. Grenemark är bland annat myntare av uttrycket; ”från stav till stav”. Det innebär hur lång tid det tar mellan det att skidskytten lägger ner stavarna på skjutmattan tills skyttet är klart och stavarna plockas upp igen.

Uppsving

Intresset för skidskytte ökar.
– Vi märker ett uppsving. Nu är det kanske lite tunt men från kullarna som är födda 1999 och framåt ser det bra ut.
I dag har Kalle sex elever som valt skidskytte i kombination med andra studier på Björknäsgymnasiet.
– Det idealiska hade varit att ha tolv elever under en treårsperiod. Dit kanske vi kommer snart.
Kalle Grenemark trivs som idrottslärare och tränare för skidskyttarna.
– Ja, det är ett oerhört roligt jobb. Det är en ära att få se unga människor utvecklas.
Skidskyttarna som drillas av Kalle Grenemark är; Elin Lundgren, Henny Wiippos, Amanda Lundström, Linus Karlsson, Johannes Hortlund, Albert Askengren, Johan Stridsman, Samuel Stridsman, (Kalle Grenemark) och Nelly Enmark.

Skidskyttarna som drillas av Kalle Grenemark är; Elin Lundgren, Henny Wiippos, Amanda Lundström, Linus Karlsson, Johannes Hortlund, Albert Askengren, Johan Stridsman, Samuel Stridsman, (Kalle Grenemark) och Nelly Enmark.

Inhopp på TV-sporten

Extraknäcket som TV-kommentator finns också kvar om än i mindre omfattning än förr.
– Ja, det kommer väl att bli något inhopp. Men nu är ju Björn Ferry kontrakterad som SVT:s skidskytteexpert.
TV-uppdragen tycker Grenemark är roliga.
– Det är kul att få prata om saker som engagerar. Jag har ju själv tävlat på elitnivå som skidskytt. Att få se de allra bästa lär man sig mycket av. Det har jag nytta av även som idrottslärare.

Militär-VM i Boden

Björknäsgymnasiet har ett av Sveriges största affischnamn inom skidskyttesporten som lärare. Men själv väljer Kalle Grenemark att hålla en låg personlig profil.
– Det är ju inte jag som är viktig. Utan utbildningen. 
Boden hade status som riksgymnasium för skidskyttar fram till 1995. I dag finns bara två orter; Sollefteå och Torsby.
– Nu har vi en nationell godkänd Idrottsutbildning, NIU, för idrotterna skidskytte och handboll. NIU är en möjlighet till elitsatsning på hemmaplan som jag hoppas fler anammar och tar chansen. Vi har som sagt fantastiska förutsättningar i Boden, säger Kalle och påminner om Militär-VM som avgörs i Boden till våren.
Se även filmen här nedan som består av inrvjuer med älvsbyåkarna Linus Karlsson, Johannes Hortlund och Nelly Enmark samt deras mentor och tränare Kalle Grenemark.
FILM OCH REDIGERING: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.