Rekordlåg grundvattennivå i Älvsbyn

26 SEP 2014
Skrivet av :

Piteälven

Vattnet i Piteälven sjunker. Likaså grundvattennivån i Älvsbyn. 

– Så här låg har den aldrig varit under min tid i det här jobbet, säger Roger Wiklund, som arbetat med det kommunala dricksvattnet sedan 1996 och som i dag är operativt ansvarig för verksamheten.

Sportringen v 38

Ännu är det ingen kris!

– Men vi har signalerat om situationen till kommunledningen. Det är vi skyldiga att göra, Så länge vi kan fylla vattentornet finns ingen anledning till panik. Dricksvattnet räcker till, förklarar Wiklund.

Lite oroande är dock att vattennivån fortfarande sjunker med några centimeter varje dygn

– Vi har ställt om larmen så att de kommer snabbare om en läcka i ledningsnätet uppstår. Likaså har vi höjd beredskap och vakar.  Vi måste få lite regn som höjer vattennivån i älven som annars bromsar grundvattnet.

Nästa steg kan bli att gå ner i effekt en aning.

– Älvsbyborna kan fortfarande använda sig av dricksvattnet på vanligt vis. Men fortsätter nivåerna att sjunka ytterligare kanske vi måste gå ut med en vädjan om sparsamhet, säger Wiklund.

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.