Från ”byatelefon” i Bredsel till Smartphones

20 SEP 2014
Skrivet av :
Gammal telefonväxel.

Gammal telefonväxel.

”När min mor var ung så fanns det en bemannad växel i Bredsel där Lagerskogs fick telefon tidigt. Många av grannarna använde också deras telefon. Vi förstår hur allt arbete stannade av när telefonen kallade. Telefonsamtalet var högt prioriterat”, skriver Pär Jonsson, näringslivschef, i sin blogg där han denna gång filosoferar över utvecklingen och förändringen i kommunikationen mellan människor.

Pär Jonsson, näringslivschef.

Pär Jonsson, näringslivschef.

I dag är inte telefonsamtalet prioriterat på samma sätt. Istället har andra former av kommunikation tagit över.

”Våra barn svarar inte längre när vi ringer. Vill vi komma i kontakt med dem så gäller det att använda Facebook, Facetime eller SMS”, skriver Jonsson.

Med dagens mobila telefonnät har tillgängligheten ökat men på bekostnad stillhet och personlig reflektion.

Smartphones har förändrat vårt sätt att kommunicera med varandra.

Smartphones har förändrat vårt sätt att kommunicera med varandra.

”Vi kommer inte att gå tillbaka till en central växel i varje by, den tiden är förbi. Smartphones stärker kommunikationen med omvärlden, den utvecklingen är många gånger positiv. Däremot måste vi lära oss att koppla ur från tillgängligheten ibland, bara umgås med oss själva och våra egna tankar. Med tid för reflektion stärker vi även utväxlingen i den personliga utvecklingen!”,

Läs hela inlägget av Pär Jonsson genom att klicka här…

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.