En krönika om miljö och hållbarhet

18 SEP 2014
Taggar : ,
Skrivet av :

En krönika om miljö och hållbarhet, inte en till domedagsprofet tänker ni säkert. Men då kan jag lugna er, den här krönikan handlar om min familj.

När jag var liten spenderade vi ibland somrarna hos min mormors bror Verner som hade tagit över hemmanet i Granliden, Norsjö kommun. För mig, som kommer från Umeå, var det fantastiskt! Jag minns än smaken av tunnbrödet direkt från bagarstugans ugn och fisketurerna med Verner. Han visade oss var gäddorna står varma sommardagar och invigde oss i fiskets ädla konst. Men hur passar miljö och hållbar utveckling in i detta?

När det blir min tur att föra vidare Verners kunskaper till mina barn måste jag också lära dem att vara försiktiga med hur mycket fisk de äter. Enligt livsmedelsverket ska min dotter inte äta vildfångad lax, öring och sill från hela östersjön upp till norra Bottenviken mer än 2 gånger per år eftersom dessa fiskar innehåller så höga halter av dioxin och PCB att de innebär en hälsorisk. Likadant är det med abborre, gädda, gös och lake men då är det kvicksilver som är boven. Ämnena lagras i vår fettvävnad och överförs från modern via moderkakan och bröstmjölken. Därför kan inte bara min dotters hjärna och nervsystem skadas utan även hennes barn.

I vår vardag är det ibland svårt att fatta medvetna val om vad man köper eller att vara noga med källsorteringen. Men de ämnen som har förstört den lokalt fångade fisken som föda kommer bland annat från vårt hushållsavfall. Dioxiner bildas vid sopförbränning. I en fjärrvärmepanna går röken att rena men inte om sopor bränns på andra sätt. PCB har använts i fogmassor och färger, därför måste rivmassor lämnas in på återvinningscentralen. En av de största utsläppskällorna för kvicksilver är förbränning av kol och därför borde alla välja förnyelsebar el.

Det går att mota domedagen i grind: utsläppen av freoner är till exempel en bråkdel av vad de varit. Problemen med miljögifterna i vår fisk går också att lösa, men då måste alla ta sitt ansvar och till exempel källsortera mera.

Jakob Pettersson, vikarierande miljöinspektör

 

Sportringen v 38

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.