Det våras för handeln i Älvsbyn

11 SEP 2014
Skrivet av :
Birgit Nilsson, Köpmannaföreningens ordförande.

Birgit Nilsson, Köpmannaföreningens ordförande.

Handeln i Älvsbyn andas optimism. Icas nyetablering stärker framtidstron. Birgit Nilsson, Köpmanaföreningens ordförande, ser många möjligheter till utveckling.

Vad tycker du om att det öppnats en ny stor livsmedelsbutik i Älvsbyn?

– Jag tycker det är fantastiskt! Jag är så glad över att Ica, som är en stor koncern, öppnar en ny sådan här fantastisk butik i lilla Älvsbyn. Det är ju helt otroligt. Så det här ser vi fram emot med glädje och förväntan från Köpmannaföreningens sida.

Kan det här få betydelse för övriga handeln i kommunen?

– Det tror jag absolut. Min förhoppning är att det lockar kunder från alla kringliggande orter. Bara det inte tar för många kunder från Vidsel. De har ju sin egen lilla butik själva.

Kommer ni från Köpmannaföreningen att nyttja etableringen på något sätt?

– Nää…det vet jag inte. Den saken har vi inte diskuterat än. Utan vi är en förening som tillsammans försöker dra så att det ska bli bra för Älvsbyn, så att vi får hit kunder till alla butiker. Men det är klart att Ica kommer att medverka till detta. Det är jag övertygad om. Sedan är ju Ulf (Icas butikschef) en driftig person och som styrelseledamot i Köpmannaföreningen är han av stort värde.

Om du får önska någonting, vad står näst på tur då?

– Jag tycker att vi har ett fantastiskt utbud i Älvsbyn. Vi har så många affärer, väldigt gott bemötande och unika butiker. Vi har ju inte några stora kedjor utöver Ica och Coop. Det man möjligen kan tänka sig fattas i Älvsbyn är lite av Hemtex- och Jysk-stuk. Annars finns allt här. Man behöver inte åka till Elgiganten för att handla för Elkedjan har lika låga priser och dessutom service.

Är det något sådant som Hemtex och Jysk ni hoppas kommer till lokalerna där Ica tidigare huserade?

– Ja, varför inte.

Har du förresten hört någonting om det?

– Nä, det är så tyst som det bara kan vara. Men vi ser fram mot vad som händer med nyfikenhet.

När man tittar på kundunderlag och ökad handel, hur efterlängtad är exempelvis en större camping?

– Vi får se vad som händer med Nyfors. Man har ju även från kommunen uttalat en vilja att utveckla campingsidan. Naturligtvis vill vi ha hit fler turister från alla håll och kanter, inte bara norrmän utan även andra. I det här sammanhanget tycker jag också att Kanis är en fantastisk anläggning. Som gammal utförsåkare vet jag att det finns potential i hela Kanisområdet för året-runt-verksamhet.

Märker ni från handelns sida någon effekt av exempelvis husvagnsturisterna på Kanis?

– Generellt känns det som att turismen har ökat. Jag hörde från apoteket att de haft många norska kunder i somras. Det är ju glädjande att höra. Vi hoppas på Kanisanläggningen, vi hoppas på biltestarna och Arctic Falls, RFN samt inte minst Laver. Jag delar kommunalrådets uppfattning om Framtidsrika Älvsbyn.

 

 

Sportringen

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.