Det tusenkonstnärliga yrket

17 SEP 2014
Skrivet av :

Att vara flexibel i sitt arbete är en fördel då man är fritidspedagog. Ena stunden målar man, andra stunden är man ute och spelar basket, den tredje stunden spelar man sällskapsspel och den fjärde stunden läser man sagor.

– Som fritidspedagog får man vara tusenkonstnär. För det är så många olika saker man håller på med, berättar Carina Renlund, fritidspedagog på Knut Lundmarkskolan.

En fritidspedagogs arbete är aldrig densamma från dag till dag. Det kan Carina Renlund på Knut Lundmarkskolan intyga om. Carina började jobba som fritidspedagog 1990 i Klöverträsk och hösten 1996 bytte hon Klöverträsk till Älvsbyn där hon var med och startade upp Tärnstigen. Sen dess har hon även varit med och startat upp andra fritidshem i Älvsbyn, bland annat på sin nuvarande arbetsplats på “rymdskolan”.

Olika från dag till dag

Fritidspedagogens dag ser olika ut beroende på vilket skift man arbetar. På Knut Lundmarkskolan börjar dagen med att man öppnar fritidset klockan sex på morgonen. Efteråt är det dags för barnen att inta en frukost innan man går vidare till sina respektive fritidshem där lugna aktiviteter väntar, exempelvis rita, spela spel, prata eller läsa. Sedan börjar skolan, där oftast fritidspedagogerna deltar på lektionerna.
– Vi har förmånen att se elevens hela dag, berättar Carina.

Efteråt öppnar fritidset igen och en eftermiddag full med aktiviteter väntar, både inplanerade och barnens egna val. Det kan handla om allt från bullbak och samarbetsövningar till uteaktiviteter.
– Det positiva med arbetet är att ingen dag är den andra lik och glädjen med eleverna. Man kan aldrig komma på jobbet och vara förberedd. Det är inte samma hela tiden och det tilltalar mig.

Faktaruta

  • Knut Lundmarkskolan har drygt 130 fritidsbarn fördelade på fyra stycken fritidshem: Andromeda, Vintergatan, Norrskenet och Svarta Hålet.
  • Åldrarna varierar mellan 6-10 år.
  • Fritidshemmet öppnar 06:00 och stänger 18:00.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

 

Sportringen v 38

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.