Dramatisk sluträkning av rösterna – Centern plockade mandat av vänsterpartiet

17 SEP 2014
Skrivet av :
Denterns gruppledare Matilda Wiklund kan glädjas åt ytterligare ett mandat efter valnämndens rösträkning på onsdagen.

Centerns gruppledare Matilda Wiklund kan glädjas åt ytterligare ett mandat efter valnämndens rösträkning på onsdagen.

Centerpartiet blir med sina fem mandat näst största parti i Älvsbyns kommunfullmäktige. Det blev resultatet när valnämnden på onsdagen räknade de förtidsröster, från bland annat utlandet, som vallokalerna inte hann få under valdagen. 

Sportringen v 38

– Det känns väldigt bra att vi är större än Vänsterpartiet, säger centerns gruppledare Matilda Wiklund till Piteå-Tidningen.

Men det var små marginaler som avgjorde mandatfördelningen. Valnämnden hade endast 74 oräknade röster att sortera. Av dem gick 15 till Centern. Men det räckte för att knipa ett mandat extra. Totalt fem, men dock två mindre än efter valet 2010.

Vänsterpartiet förlorar ytterligare ett mandat, får tre totalt och tappar därmed hälften av sina nuvarande platser i kommunfullmäktige.

Stefan Löfven, s, och troligen blivande statsminister, har öppnat för ett samarbete med centerpartiet på riksdagsnivå. Men någon liknande inbjudan i från socialdemokraterna i Älvsbyn tvivlar Matilda Wiklund på.

 

Mandatfördelningen i Älvsbyns kommunfullmäktige:

Socialdemokraterna, 15 mandat

Centerpartiet, 5 mandat

Sverigedemokraterna, 4 mandat

Vänsterpartiet, 3 mandat

Folkpartiet, 2 mandat

Kristdemokraterna, 1 mandat

Norrbottens sjukvårdsparti, 1 mandat

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.