Ett mandat från egen majoritet för socialdemokraterna i Älvsbyn

15 SEP 2014
Skrivet av :
Klicka på bilden så förstoras den.

Klicka på bilden så förstoras den.

Siffrorna för Socialdemokraterna i Älvsbyn har under måndagen justerats uppåt. Första preliminära räkningen visade att partiet fått 45,8 procent och 14 mandat i kommunfullmäktige. Röstandelen är nu uppe i 47,8 och Socialdemokraterna får 15 av 31 mandat.

Helena Öhlund, s, kommunalråd, är stolt och glad över många saker. En är den nye statsmnistern och partikamraten Stefan Löfven.

– För att inte tala om det förtroende väljarna i Älvsbyn gav oss Socialdemokrater , tack alla väljare och valarbetare, hälsar Helena via Facebook och förklarar att hon känner sig förhoppningsfull.

Klicka på bilden så förstoras den.

Klicka på bilden så förstoras den.

Av 6 573 röstberättigade i Älvsbyn röstade 2 542 på Socialdemokraterna i kommunvalet. Gratulationerna till Helena och partiet strömmar in. Inte minst på Facebook. Vi återkommer med en längre intervju med henne och andra partiföreträdare.

Helena Öhlund, stolt och glad över valresultatet både i den egna kommunen och till riksdagen.

Helena Öhlund, stolt och glad över valresultatet både i den egna kommunen och till riksdagen.

Kommunvalets stora förlorare blev Vänsterpartiet. Partiets sympatisörer minskade med 6,3 procentenheter vilket innebär två förlorade mandat i fullmäktige.

Centerpartiet tappar tre mandat trots att tappet, i procent, inte alls är lika stort som Vänsterpartiets. I den preliminära röstfördelningen får centern 14,8 procent. Att jämföra med 19,4 vid valet 2010.

Folkpartiet Älvsbyliberalerna minskar också något, från 9,7 till 6,9 procentenheter och tappar ett mandat.

Sverigedemokraterna tar plats i fullmäktige och får fyra mandat efter att ha fått 11,5 procent av rösterna, en tiondel mer än Vänsterpartiet.

Norrbottens sjukvårdsparti går fram något till 3,9 procent och tar ett mandat.

Mandatfördelningen i Älvsbyns kommunfullmäktige ser alltså ut som följer: Socialdemokraterna 15, Centerpartiet 4, Vänsterpartiet 4, Sverigedemokraterna 4, Folkpartiet Älvsbyliberalerna 2, Kristdemokraterna 1 och Norrbottens sjukvårdsparti 1.

Även siffrorna för valdeltagandet har justerats uppåt till 82 procent, från nattens katastrofala 60,5. Det är 1,5 procent bättre än vid valet 2010.

 

Röstfördelning per valdistriktSportringen v 38

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.