150 nya jobb när Lindbäcks bygger en fabrik till

30 SEP 2014
Skrivet av :
Lindbbäck s Montering_volym - kopia

Produktionen vid fabriken i Öjebyn går för fullt. FOTO: PER PETTERSSON

Orderböckerna hos Lindbäcks Bygg i Piteå är fyllda fram till 2016. För att klara efterfrågan på nya bostäder byggs därför ytterligare en husfabrik på Haraholmen. En investering på 350 miljoner kronor som skapar 150 nya jobb. 
Lindbäcks nuvarande fabrik i Öjebyn blir kvar även när den nya beräknas stå klar om tre år. Den sysselsätter i dag, med husontörerna, runt 200 personer. De båda enheterna kommer att producera prefabricerade bostäder parallellt mer eller mindre oberoende av varandra.

 

Stefan Lindbäck, VD. FOTO: PER PETTERSSON

Stefan Lindbäck, VD. FOTO: PER PETTERSSON

Order för två miljarder

Tidigare i år tecknades ett avtal med Rikshem som omfattar 2 000 lägenheter de kommande fem åren. Bara den ordern är värd mer än två miljarder kronor och den största någonsin för det Piteåbaserade familjeföretaget som firar 90 år.
– Vi är naturligtvis oerhört glada och stolta över att Rikshem valt att lägga denna stora order hos oss. Vi har haft gemensamma projekt under flera år i Mälardalen och det är med ödmjukhet vi tar på oss ansvaret för denna stora byggsatsning, sa Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Bygg, när den nyheten presenterades.

Lindbäcks Intackning

FOTO: PER PETTERSON

Vägskäl

Men med den goda oreringången ställdes också Lindbäcks Bygg inför ett vägskäl. Att satsa för att klara den stora efterfrågan eller avstå från fler beställningar med risk att tappa viktiga marknadsandelar. Det blev det förstnämnda. Med den nya fabriken hoppas Lindbäcks kunna tredubla produktionen.
Ett tag fanns planer på att bygga en ny fabrik i Småland, för att komma närmare marknaden i södra Sverige. Men de kastades i papperskorgen.
– Det har vuxit fram en känsla om fördelarna med att placera fabriken på hemmaplan, avslöjar Stefan Lindbäck som tycker att Haraholmen ligger strategiskt med närhet till både hamn och järnväg.

 

Goda prognoser

En annan morot som lockat Lindbäcks att satsa är de positiva prognoserna för den svenska bostadsmarknaden. Det råder bostadsbrist i stora delar av landet och allt tyder på en fortsatt stark efterfrågan på industriellt byggda flerbostadshus.
– Som familjeägd koncern i fjärde generationen är vi en stabil och trygg samarbetspartner som prioriterar långsiktiga kundrelationer och samverkan för att tillmötesgå kundens och marknadens krav och önskemål, säger Stefan Lindbäck.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.