Laxarna hoppar i Piteälven

31 AUG 2014
Skrivet av :

Lax (5)Uppgången av lax i Piteälven har ökat under de senaste åren. Nedanför kraftverksdammen i Sikfors kan fiskarna ses hoppa i sin vandring efter lekplatser uppströms älven. 

Lax (1)

Förbi laxtrappan i Sikfors simmade förra året drygt 2 200 laxar. Hittills i år har 1 397 stycken räknats in. Fast då är senaste noteringen från den 17 augusti. Årets kurva är dock något under den för 2013 men klart över medelvärdet.

Lax (3)

Fiskvägen förbi Fällforsen hade den 28 augusti passerats av 644 laxar. Också det knappt under fjolårets antal men betydligt över genomsnittsresultatet. Ett “normalår” passerar cirka 400 laxar Fällforsen.

Lax (4)

Bästa laxälven i länet är Torne älv. Där slår årets uppgång rekord. I fredags hade 100 417 räknaren i Kattilakoski.

Restriktionerna för laxfisket i Östersjön börjar redan ge resultat. Desto fler vildlaxar som går upp i norrlandsälvarna ju större är chanserna att stammarna ökar.

Du kan själv följa statistiken för laxvandringen genom att klicka här…

Lax (2)

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.