Karin Bodin prisas för hållbart ledarskap

18 AUG 2014
Skrivet av :

Polarbröds VD, Karin Bodin, får Utmärkelsen Hållbart Ledarskap 2014 av Näringslivets Miljöchefer. Hon prisas för sitt engagemang som sträcker sig långt utanför den egna verksamheten och har sin utgångspunkt i flera generationers långsiktiga företagsbyggande.

Karin Bodin, VD Polarbröd, prisas för sitt miljöarbete.

Karin Bodin, VD Polarbröd, prisas för sitt miljöarbete.

– Jag är jättestolt över att vinna pris för hållbart ledarskap. Det känns fantastiskt att NMC ser det arbete vi gör i Polarbröd och tycker att det är värt att lyfta fram. Vi strävar efter att bli ett helt hållbart företag fram till 2022. Nästa stora utmaning för oss är att tydligare integrera hållbarhetsarbetet i vår konsumentkommunikation och vidare till våra produkter. Det är inte alltid det enklaste och att då få ett pris för bra ledarskap känns som en härlig klapp på axeln, säger Karin Bodin.

Utmärkelsen Hållbart ledarskap tilldelas personer som genom ett föredömligt ledarskap har bidragit till att praktiska handlingar har tagits mot social, ekonomisk och/eller ekologisk hållbarhet i organisationen eller i samhället. Pristagarens insatser skall präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Prisutdelningen sker i samband med Näringslivets miljöchefers jubileumskonferens Hållbarhet 2.0 den 16 oktober i Stockholm. Utmärkelsen består, förutom äran, av ett vandringspris i form av en glasstatyett i återvunnet glas, utformat av glaskonstnären Jonas Torstensson.

Om Hållbart Ledarskap

Priset Hållbart ledarskap delas ut av Näringslivets Miljöchefer (NMC)för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma det arbete kring hållbar utveckling som bedrivs i det svenska samhället och öka intresset för ledarskap inom dessa områden. Marknadens krav på social, ekonomisk och ekologisk hänsyn blir allt högre och arbetet med miljö och hållbar utveckling alltmer betydelsefullt. NMC vill uppmärksamma alla de som arbetar aktivt för att integrera tänkandet kring miljö och hållbar utveckling i näringslivet. Priset är årligt och delades ut för första gången 1999.

 

Tidigare pristagare

1999: Thomas Sandström, Schenker-BTL AB

2000: Gunnar Rundgren, KRAV

2001: Hans-Olof Nilsson, H-O Nilsson AB

2002: Anders Dahlvig, IKEA

2003: Göran Broman, Blekinge Tekniska Högskola

2004: Mats Lederhausen, McDonald’s

2005: Lars Backsell, Recip

2006: Carola Magnusson, Carolas Eko

2007: Carl Piper, Högestad & Christinehof Förvaltnings AB

2008: Göran Lundblad, Skånetrafiken

2009: Christina Lampe-Önnerud, Boston Powers

2010: Kjell Hasslert, Telge

2011: Percy Barnevik, Hand in Hand International

2012: Peter Norman, finansmarknadsmininster

Om Polarbröd

Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Under de 42 år företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med 382 anställda. 2013 omsatte företaget 811 miljoner kronor och bakade drygt 38 000 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.
Utstickarpriset 2014

Familjeföretaget Polarbröd som drivs av femte generationen bagarbarn har funnits i mer än 135 år
och vill verka i många generationer framöver. Under åren har Polarbröd hyllats för innovativa lösningar. En är Renklämman, världens första djupfrysta smörgås. En annan är Polarmetoden, sättet att hålla brödet färskt genom frysning. När Utstickarpriset instiftades under 2012 var det naturligt att premiera innovation och hållbarhet och då vann arkitekten Margrit Kennedy och ekonomen Bernard Lietaer för sitt ifrågasättande av något så grundläggande som pengarnas funktion. När priset delades ut för andra gången 2013 var temat ledarskap för hela världen. Att just bra ledarskap är en viktig ingrediens i ett företag är en självklarhet. Ellen MacArthur vann 2013 års Utstickarpris från Polarbröd. Hon prisades för sitt aktiva ledarskap och engagemang för en cirkulär ekonomi och en hållbar användning av våra resurser. Ett system där avfall på sikt inte existerar. Hennes insikter springer ur upplevelserna som jordenruntseglare, där överlevnad just handlar om att kunna hushålla med begränsade resurser. När priset i år ska delas ut för tredje gången premieras en utstickare som med ett helhjärtat engagemang tar sig an mänsklighetens utmaningar kring uthållig försörjning på ett sätt som inspirerar och berör andra.

Utstickarpriset är ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg. Människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med en guldtacka 100 gram Bolidenguld. Begreppet utstickare är tätt kopplat till Polarbröds affärsverksamhet och används flitigt i Polarbröds bagerier. Utstickare är en stans som skär ut brödkakor ur degen. Utstickare lämnar ett avtryck i både degen och historien.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.