”Jag vet hur svett luktar”

28 AUG 2014
Skrivet av :
Nils-Olov Lindfors 2

Nils-Olov Lindfors (tvåa från vänster) besökte Bröderna Öhmans AB och träffade ägaren Thomas Öhman.

Han vet hur svett luktar, har sju företag och förre vänsterpartisten Paul Lestander som förebild. Själv representerar dock Nils-Olov Lindfors, från Sunderbyn, centerpartiet och kandiderar till riksdagen. På torsdagen besökte han företaget Bröderna Öhmans AB i Tvärån. 

– Personer som ägarna av Bröderna Öhmans är mina hjältar. Det är små och medelstora företag som bidrar till välfärden. Därför behöver vi regler som underlättar för entreprenörer. Inte försvårar, sade Lindfors.

Nils-Olov Lindfors är relativt ny inom politiken. Han hatar rövslickeri.

– Jag tycker att man ska stå för sina åsikter i alla lägen. Därför uppskattade jag Paul Lestander. Han sa samma sak vid köksbordet hemma på Kallön som i riksdagen.

Själv representerar dock Lindfors Centerpartiet. Och han är beredd, likt Lestander, att strida för sina åsikter och sin övertygelse även under hot från partipiskan.

– Jag är en politiker i verkligheten. En politiker som vet hur svett luktar. Till skillnad från många av dagens politiker som aldrig haft ett “riktigt” jobb har jag många års erfarenhet av hur det är att vara både anställd och egen företagare.

Med på företagsbesöket var även Eilert Isaksson, Göran Lundström, Kjell -Åke Larsson, Kjell Pettersson och Krister Grahn.

Med på företagsbesöket var även Eilert Isaksson, Göran Lundström, Kjell -Åke Larsson, Kjell Pettersson och Krister Grahn.

Han vurmar för landsbygden.

– Alla behöver vi äta och jag tycker att vi skall äta både lokalproducerat och ekologiskt utan  inblandning av vare sig antibiotika eller gifter. Utan en levande och fungerande landsbygd fungerar inte städerna. Jag vill att man skall kunna bo och verka på landsbygden, med tillgång till bra mobiltelefoni, snabbt bredband, väl fungerande  kommunikationer och övrig infrastruktur som exempelvis väl underhållna vägar. Det skall finnas utrymme för skolor och möjlighet för företagare att fungera.

Han vill också införa naturresursavgifter.

– Sverige och Finland är de enda länderna inom EU som saknar sådana avgifter. Det är skrämmande att gruv- och kraftbolag kan exploatera naturresurser i Norrbotten utan att betala någonting tillbaka. Titta bara på Jokkmokk. Om vi haft en modell liknande den i Kanada skulle regionen fått 700 miljoner kronor årligen bara från vattenkraften.

Regelverken anser han ofta vara rena skrivbordsprodukter utan förankring i verkligheten.

– Gruvbolagen betalar knappt någon avgift alls. Men du ska öppna en liten grustäkt då kostar det pengar. Vart finns logiken..?

Myten att Norrbotten skulle vara en tärande del av Sverige vill han ta död på.

– Tittar vi nettoexportvärdet av våra naturresurser som skog, malm och vattenkraft, bidrar varje norrbottning med drygt 500 kronor per dag.

Efter många år som bergsingenjör sadlade Nils-Olov Lindfors om. Han driver i dag sju företag bland annat inom sömnad, gummiåtervinning från däck, produktion av torvpellets samt uppfödning av arabhästar.

Små och medelstora företagare är Lindfors hjältar. Han blev mycket imponerad av Bröderna Öhmans i Tvärån under sitt företagsbesök.

– Det måste bli lättare att driva företag i Sverige.

Klimatfrågor är en annan sak som Lindfors brinner för.

– Vårt klimat är otroligt viktigt. Därför jobbar jag för ett klimatarbete där man binder in växthusgaser i växande skog.

Synlig marknadsföring. FOTO: STERLING NILSSON

Synlig marknadsföring. FOTO: STERLING NILSSON

Nils-Olov Lindfors driver en väldigt aktiv krysskampanj. Hans egen lastbil är svår att missa.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.