Igelkottfamilj fick nytt hem

08 AUG 2014
Taggar : ,
Skrivet av :

För ett par dagar sedan upptäcktes en igelkottsfamilj i buskaget utanför personalrummet på Älvsbyns kommun. Då buskaget ligger bara ett par meter från en vältrafikerad väg tänkte Ulrica Hamsch, näringslivsutvecklare på Älvsbyns kommun, att något var tvunget att göras då familjen riskerar att bli påkörda av de förbipasserande fordonen.

Hon kontaktade Länsstyrelsen som bedömde att familjens chans att överleva var liten och gav henne grönt ljus att flytta familjen till ett annat hem. Den lilla igelkottsfamiljen, som består av en mamma och fem ungar, befinner sig nu på hemlig ort där de kan leva ostört.

– Jag hoppas att dom får ett bra liv där dom hamnat och att dom får leva vidare där, berättar Ulrica som är en riktig djurvän.

Viktigt att veta

Igelkottar är fridlysta i Sverige sedan 70-talet. Detta betyder att det är straffbart att avsiktligt döda en igelkott, samt att plåga den. Straffet för djurplågeri är antingen böter eller fängelse i två år. Man får heller inte flytta på en igelkott utan tillstånd från Länsstyrelsen.

Hotad art

Tyvärr finns det många som skadar dessa däggdjur med syfte att antingen plåga eller döda den. Under 2006 rapporterade Aftonbladet att ett gäng ungdomar i Luleå flådde igelkottar levande och spetsade dom på pålar, samt använde dom som fotbollar. 2008 rapporterades en liknande händelse i Gnesta. I Piteå har polisen fått in ett flertal anmälningar om djurplågeri där igelkottar har torterats.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.