Älvsbyhund i världsklass

wds_2014_468x145_1

Under den gångna helgen avhölls World Dog Show 2014 (WDS) i Helsingfors, Finland. En av höjdpunkterna var världsutställningen, där det är vinna eller försvinna som gäller. Ett par som satsade på vinst var Emma och Duffy från Älvsbyn.

Duffy

Emma Sandman och finska lapphunden Lapinluna´s Hupsulikka, till vardags kallad Duffy, har nyligen erövrat finskt och svenskt utställningschampionat. Duffy är född i Värmland, men bor numera i Älvsbyn hos sin matte Emma. Tillsammans har de tävlat på en hel del utställningar, men även rallylydnad har stått på turnéprogrammet. Sommaren 2014 har bjudit på fina resultat i utställningsringarna, och Emma som trivs med sporten, har länge sett fram emot världsutställningen.

– Vi bokade boendet redan i december förra året berättar hon.

Lapphund

Finlands nationalras hade överlägset flest anmälda hundar

Inför WDS 2014 lockade arrangören, Finska kennelklubben, med gratis anmälan för de finska nationalraserna (Finsk spets, Finsk lapphund, Lapsk Vallhund, Finsk stövare). Detta, tillsammans med rasens popularitet, resulterade i att Finsk lapphund stod för det största antalet individer på världsutställningen. 15 valpar, 228 hanar och 283 tikar, alltså sammanlagt 526 Finska Lapphundar var anmälda när bedömningarna inleddes.

– Jag var inte så nervös förrän de sista dagarna innan vi skulle åka. Först då insåg jag nog hur stor utställningen är, berättar Emma och fortsätter;

– Det var så grymt spännande!

Lördag – bedömningsdag

Lapinluna´s Hupsulikka

Duffy fick grundbedömningen excellent, vilket är det högsta betyget. Efter att ha konkurrerat ut 117 andra tikar och vunnit öppen klass, ställdes sedan Duffy mot vinnande tikar från junior-, champion- och veteranklass för finsk lapphund. Utställningens vackraste tik tilldelas därefter ett internationellt certifikat (CACIB), men framför allt, titeln Världsvinnare. Sedan väljer domaren vem hen tycker är bäst i rasen (BIR) och bäst i motsatt kön (BIM).

– Självklart är en världsvinnartitel värd massor, men extra mycket vid det här tillfället, när Världsutställningen arrangeras i rasens hemland, och domaren är specialiserad på rasen!

Domaren Tuula Savolainen hade gett fin kritik till Duffy, som i tävlan om CACIB och vinnartitel slutligen blev placerad på tredje plats!

– Jag tävlar ju för att jag tycker att min hund är fin, och jag hoppades att vi skulle ha en chans att vinna. Jättekul att domaren också gillade Duffy!

Emma Sandman med vackra Lapinluna´s Hupsulikka "Duffy".

Emma Sandman med ögonstenen Lapinluna´s Hupsulikka ”Duffy”. FOTO: Rebecka Ylén

Fortsatt karriär

En riktigt stark insats för debutanterna från Älvsbyn. På frågan om de har fått blodad tand, svarar Emma:

– Klart man vill ställa ut på fler världsutställningar! Kanske blir det så, kanske inte. Oavsett hur det blir så är ändå min Duffy finast i världen!

 

Fakta

FCI WORLD DOG SHOW arrangeras årligen, land och stad beslutas många år i förväg. 2013 arrangerades showen av Svenska kennelklubben.

WDS 2014 i Helsingfors lockade 21 247 anmälda hundar från 360 olika länder.

FINSK LAPPHUND var, med sina 526 anmälda hundar, numerärt den överlägset största rasen på årets världsutställning.

LAPINLUNAS HUPSULIKKA ”Duffy” är finsk och svensk utställningschampion, nu satsar matte Emma på norskt, och därmed även nordiskt championat.

VINTERVIDDENS KENNEL som Duffy tillhör, finns i Älvsbyns kommun. Förutom Finsk lapphund finns även Lapsk vallhund och Chodský pes i kenneln. Kennelns webbplats.

 

FOTO: Rebecka Ylén, Suvi Väätänen, Frida Sandman

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.