Värmen ligger kvar hela veckan

23 JUL 2014
Skrivet av :

SolHögsommarvärmen ligger kvar hela veckan. Älvsbyn har sommarens värmerekord i Sverige. Än så länge…31,9 grader enligt SMHI. Vidsel noterade en tiondel lägre, 31,8. Här nedan kan du läsa meteorolog Per Lundgrens prognos.


”I går noterades säsongens hittills högsta temperatur i landet då Älvsbyn i Norrbotten uppmätte 31,9 grader. Troligen slår vi denna notering idag och kanske också på torsdagen. Havet är rejält varmt och det ger tropiska nätter, lägsta temperatur varmare än 20 grader, längs Norrlandskusten och även på Västkusten.

Det varma högtrycket ger mest soligt men med något lokalt värmeåskväder. Ett område med ostadigare luft rör sig in över södra Norrlandsfjällen och under torsdagen åsk- och regnskurar i främst södra Norrland och norra Svealand.

Varmt även på fredag
Högtryck ligger kvar över Sverige med högsommarvärme på drygt 25 grader, kanske lokalt upp mot 30, men allra längst i norr något svalare. I allmänhet soligt och torrt väder. Möjligen kan skurar bildas i nordvästra Svealand och sydvästra Norrland.

Risken för skurar ökar alltmer.
På lördag försvagas högtrycksryggen en aning. Fortfarande högsommarvärme och soligt med lätt molnighet. Eftermiddagsskurar kan dock bildas allra längst i söder. Även allra längst i norr skurar och där svalare med ca 20 grader. På söndag mer allmänt skurar i sydligaste Sverige och då en aning lägre temperatur. I mellersta delen av landet tidvis soligt och fortfarande högsommarvärme på många håll. I norr skurar främst i kust- och inland.

Ostadigare och lite lägre temperaturer
På måndag får vi mer lågtrycksbetonat väder och därmed ostadigt i en stor del av landet. Fortfarande kan emellertid temperaturen nå upp till 25 grader. Senare i veckan kan fler områden med skurar röra sig upp över landet.”

Meteorolog: Per Lundgren

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.