Polisen varnar för ny dödsdrog i länet

11 JUL 2014
Skrivet av :
Det var troligen dödsdrogen Yellow Eagle eller American Eagle som tog livet av två unga människor i Luleå på torsdagen. Polisen oroar sig nu för att fler tabletter kan vara i omlopp. FOTO: POLISEN

Det var troligen dödsdrogen Yellow Eagle eller American Eagle som tog livet av två unga människor i Luleå på torsdagen. Polisen oroar sig nu för att fler tabletter kan vara i omlopp. FOTO: POLISEN

Dödsdrogen Yellow Eagle eller American Eagle har för första gången upptäckts i Norrbotten. Det var troligen den som tog livet av två unga människor i Luleå på torsdagen, Polisen oroar sig för att fler tabletter kan vara i omlopp i länet.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det här är inte fabrikstillverkade, det syns på bilden. Det ser ut att vara dålig kvalitet, säger Lars-Ivar Johansson, chef för brottsutredningar i Luleå-Boden, till Norrbottens-Kuriren.

Det var på torsdagen som en 19-årig man och en 28-årig kvinna hittades döda på sitt hotellrum i Luleå. Troligen förgiftade av ecstasy-preparatet som, i missbrukskretsar, kallas för Yellow Eagle eller American Eagle. I rummet hittade polisen gula tabletter med den karaktäristiska örnen instansad på pillren.

Drogen är mycket stark med ett kraftig rus som följd och lätt att överdosera. Polisen är oroad över att fler tabletter kan vara i omlopp.

– När man till exempel köper tabletter via internet och via andra källor, så kan man aldrig vara riktigt säker på vad det är man får. Sedan kan det också vara så att två preparat, var för sig ofarliga, kan bli en livsfarliga i kombination, säger Lars-Ivar Johansson, till Kuriren.

Tabletterna har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys.

– Vad vi kunnat se har det varit ett snabbt förlopp och det tyder på att det måste handla om ett väldigt farligt ämne, säger Lars-Ivar Johansson.

Förekomsten av Ecstasy är ovanlig i Norrbotten.

– Det är ytterst sällan vi ser ecstasy här uppe. Sist jag kan påminna mig om ett tillslag var i Kalix för 10-11 år sedan, säger Micael Selini , vid polisens SI-grupp till tidningens NSD:s nätupplaga.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.