Polarbröd fraktas i rapsdrivna lastbilar

10 JUL 2014
Skrivet av :

utmpgujibdhywyc8idgbI dagarna börjar Polarbröds kusttransporter mellan Älvsbyn och Stockholm att gå i lastbilar som drivs med 100 procent RME (rapsmetylester). Ett samverkansprojekt mellan brödproducenten Polarbröd och transportören BDX.

– Tillsammans måste vi jobba för en hållbar framtid och att konvertera, anpasa/byta ut fordon med förbränningsmotorer till RME-drift, är något som vi kan bidra med, säger Jonas Carlzon på BDX.

Raps är råvaran i bränslet som ska driva Polarbröds lastbilar.

Raps är råvaran i bränslet som ska driva Polarbröds lastbilar.

Sedan tidigare så använder Polarbröd intermodala transporter (kombination tåg, lastbil) för leveranser söder om Mälardalen samt för exporten.

– Utöver att vi kommer att sänka fjärrtransporternas koldioxidutsläpp med 60% på fyra av våra leveransorter så är även RME helt förnybart, vilket är ett steg i rätt riktning mot att nå vårt mål att bli fossilt oberoende år 2022, säger Johan Granberg Inköps- och logistikchef Polarbröd.

Fakta RME:

RME är 100% förnybart och går även under namnet biodiesel. Den tillverkas av rapsolja och kan användas i vissa dieselmotorer. Förkortningen RME står för rapsmetylester och framställs genom så kallad omförestring, då glycerolen i rapsoljan i en kemisk process byts ut mot metanol.

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.