Polarbröd fraktas i rapsdrivna lastbilar

10 JUL 2014
Skrivet av :

utmpgujibdhywyc8idgbI dagarna börjar Polarbröds kusttransporter mellan Älvsbyn och Stockholm att gå i lastbilar som drivs med 100 procent RME (rapsmetylester). Ett samverkansprojekt mellan brödproducenten Polarbröd och transportören BDX.

– Tillsammans måste vi jobba för en hållbar framtid och att konvertera, anpasa/byta ut fordon med förbränningsmotorer till RME-drift, är något som vi kan bidra med, säger Jonas Carlzon på BDX.

Raps är råvaran i bränslet som ska driva Polarbröds lastbilar.

Raps är råvaran i bränslet som ska driva Polarbröds lastbilar.

Sedan tidigare så använder Polarbröd intermodala transporter (kombination tåg, lastbil) för leveranser söder om Mälardalen samt för exporten.

– Utöver att vi kommer att sänka fjärrtransporternas koldioxidutsläpp med 60% på fyra av våra leveransorter så är även RME helt förnybart, vilket är ett steg i rätt riktning mot att nå vårt mål att bli fossilt oberoende år 2022, säger Johan Granberg Inköps- och logistikchef Polarbröd.

Fakta RME:

RME är 100% förnybart och går även under namnet biodiesel. Den tillverkas av rapsolja och kan användas i vissa dieselmotorer. Förkortningen RME står för rapsmetylester och framställs genom så kallad omförestring, då glycerolen i rapsoljan i en kemisk process byts ut mot metanol.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.