När Malung blir dubbelt så stort

16 JUL 2014
Skrivet av :

Skall Svenska Dansbandsveckan i Malung återigen besökas av 50.000 (49.891) och stärka sin position som världens största dansbandsarrangemang och Skandinaviens dansbandshuvudstad! Under veca 29 (Må-Lö)

Publiksnittet låg 2013 på 7127 besökare per kväll, men redan nu efter tre dagar av 2014 upplaga så finns det en vikande trend att det minskar betydande. Att det regnat i tre dagar gör det inte bättre.

Ta då hänsyn till att det bor ca 5000 normalt i Malung, vecka 29 varje år sedan 2000 har Malung förvandlats till en ort med kanske 15000 under Svenska Dansbandsveckan.

På söndagen ledde Thomas Deutgen Guldklavengalan i ensam majestät när arrangörerna Svenska Dansbandsveckan i Malung och tidningen Får Jag Lov för femtonde året i rad bjuder på en stjärnspäckad helkväll fylld med skratt, tårar och överraskningar.

Priset har sedan starten år 2000 vuxit och är idag synnerligen prestigefyllt. Juryn, som valt ut de nominerade, består av representanter från de tre instiftarna av priset (Sveriges Radio, danstidningen Får Jag Lov samt Dansbandsveckan i Malung).

VINNARE 2014 på Guldklavengalan blev

Årets album Änglar och en massa kärlek – Arvingarna
Årets dansband Sannex
Årets låt Det måste gå att dansa till – Peter Larsson & Sören Karlsson
Årets musiker Peo Gruvelgård – Jannez
Årets sångare Olle Jönsson – Lasse Stefanz
Årets sångerska Elisa Lindström – Elisas

Juryns specialpris Vikingline Cinderella
SKAP-stipendiet Haidi Krohn & Kent Fingal
Sveriges Radio-priset Callinaz

Dagtid är det förstklassig underhållning från Scenen och Tältet i Grönlandsparken (stadsparken) mitt i Malung där tusentals besökare avnjuter en bred musikalisk anrättning.
Och på kvällen nonstop-dans till hela 82 dansband, från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland på 6 dansbanor under tak på Folkets Park Orrskogen under 7 danskvällar.
Därtill en mängd med arrangemang som lokala föreningar, organisationer och privatpersoner genomför under veckan.

Som tidigare år har det även i år slagits nytt rekord när det gäller antal husvagnar & husbilar i Malung. Drygt 3 000 ekipag fanns i Malung under Svenska Dansbandsveckan 2013.

Vi kommer under veckan att försöka söka reda på vad som gör Malung till denna dansbandsmetropol varje år under vecka 29. Malung-Sälens Kommun har ca 10 400 innevånare och är mycket knyten till skog och hantverk, främst då inom skinnberedning och klädtillverkning..

Det finns många likheter mellan Älvsbyn och Malung, och visst finns det många från Älvsbyn på plats denna vecka och vi kommer att få träffa några fram mot slutet av veckan.

Tyvärr är det så att när så mycket folk samlas på en liten ort så är det både Telefoni och mobilt bredband som är för klent tilltaget för att klara allt, det är stora delar av dagen helt omöjligt att ringa eller sända hem datafiler.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.