Storpublik följde SM-tävlingarna i Rallycross på Högheden – men hemmaförarna hade otur

12 JUL 2014

SM Rallycross 34En punktering förstörde dagen för Viktor Johanson och Tomas Öhman blev stående med ett havererat styrben. Oturen grinade två av hemmaförarna i ansiktet när Rallycross-SM kördes på Högheden i Älvsbyn. Bättre lyckades klubbkamraten Niklas Mörtsell som körde in på en fin tredjeplats i klass 2 SN max 2400 cc/Touring car.

– Det är sånt som händer. När allt fungerar är jag snabbast. Det fick vi besked om, menade en inte allt för nedstämd Viktor Johansson.

En glad och nöjd Viktor Johanson trots allt. FOTO: ROBIN NILSSON.

Som vanligt bjöds det mycken dramatik under lördagens SM-tävlingar på Höghedens snabba bana. Tävlingarna avgjordes dessutom i ett strålande solsken och 30-gradig värme.

– Nästan för varmt, tyckte tävlingsledaren Arne Lind, som dock inte klagade.

Den stora publiken, på 1 500 personer, njöt dock i dubbel bemärkelse av både rallycross och det vackra vädret.

1 500 personer hade sökt sig ut till Högheden Motorstadion för att följa SM-tävlingarna på plats.FOTO: ROBIN NILSSON.

Trasig växellåda

I klassen 2 SN max 2400 cc/Touring car visade Viktor att han har snabbheten och skickligheten att ligga i topp. Viktor vann två av de tre kvalomgångarna och noterades dessutom för den snabbaste tiden 3.30,04.

Den tredje omgången tvingades dock Viktor bryta på grund av en trasig växellåda. Men platsen i semifinalen var säkrad. Istället gick Viktors team en kamp mot klockan för att hinna reparera bilen, en kamp som vanns.

– Tyvärr blev starten dålig i semifinalen. Jag hade satt på nya däck och ökade varvtalet lite grand. Men tyvärr för lite. De nya däcken greppade alldeles för bra i asfalten, förklarar Viktor, som hamnade sist.

Viktor Johansson hade otur med både växellåda och däck. FOTO: ROBIN NILSSON

”Känslan är bra”

Men han visade återigen varför han är att räkna med. Med drygt två varv kvar av semifinalen hade han kört upp sig till en andra plats. Då drabbades Viktor av en punktering och dagen var förstörd.

– Med hela däck hade jag tagit mig förbi ledande Per Berglund, för han hade alternativsvängen kvar att köra, säger Viktor, som ägnade kvällen åt att skruva i bilen inför söndagens tävlingar i Piteå.

– Trots allt är känslan bra. Hoppas vi slipper haverier och lyckas bättre i Norrlandsserien än här på SM.

Viktor kan också trösta sig med segern i fredagens Maximum attack, en tävling där ett varv kördes på tid.

SM Rallycross 8

Thomas Öhmans finalchanser grusades i dubbel bemärkelse sedan han påkörd bakifrån knuffats av banan när han ledde semifinalen. FOTO: ROBIN NILSSON

”Borde ha varit svart flagg”

För ett annat av Älvsbyns hemmahopp, Thomas Öhman, slutade semifinalen tvärt. Ett brutet styrben i framvagnen satte stopp för vidare framfart.

– Att köra vidare var omöjligt. Bilen gick inte att styra, betonade Thomas.

Till skillnad från Viktor så fick han en kanonstart i semifinalen och var först ut trots sin position i andra startled. Men i andra kurvan blev Thomas påkörd.

– Jag blev torpederad bakifrån och skuffad av banan. Det borde ha varit svart flagg, anser Thomas.

Han var dock snabbt tilbaka på banan igen och hade börjat avancemanget i fältet när styrbenet gick sönder.

Är du irriterad över påkörningen?

– Mycket, svarar Thomas som även han får chansen till revansch i Piteå under söndagen.

Niklas Mörtsell, Älvsbyns MS, slutade på en mycket hedrande tredje plats. FOTO: ROBIN NILSSON

Pallplats för Niklas Mörtsell

Bäst av hemmaförarna lyckades Niklas Mörtsell som tog sig till final där han slutade trea.

– Niklas körde mycket bra i dag, berömmer Viktor Johansson, sportsmannamässigt.

Nicklas Nårsa, Älvsbyns MS, blev fyra i semifanlen och totalt åtta i tävlingen.

För första gången fick Mikael Eriksson kliva överst på pallen.

Vann hela tävlingen i klassen 2 SN max 2400 cc/Touring car gjorde Per Berglund, Finnskoga MK, före Mattias Olsson, Bollnäs MK.

I klass 1 Super Nationell hette segraren Mikael Eriksson, Strängnäs AMS. Han svarade för en imponerande final och vann överlägset. Tvåa blev Ulf Eriksson, Oskarshamns RRC och trea Daniel Wall MSK Kvarnvingarna.

Juniorklassen vanns av Andreas Persson, MK Ratten.

Älvsbyns MS bjöd på fina arrangemang.

– Känslan är att alla verkar nöjda. Fredagen Maximum Attack var uppskattad bland förarna. Det var både lek och ett kul sätt att få träna på banan, säger Arne Lind.

Se komplett resultatlista genom att klicka här…

Resultat Maximum Attack: Resultatet från fredagens maximum attack.