Tror på Vidsel Test Range – rustar upp basen för 300 miljoner!

25 JUN 2014
Skrivet av :

Det var 30 år sedan som den drygt fem decennier gamla robotbasen Vidsel Test Range fick en upprustning senast. Ifjol beslutade Försvarsmakten och Försvarets Materielverk att det är dags för en upprustning och beviljade 300 miljoner till detta.

– Så nu lever vi i minst 30 år till, säger Mats Hakkarainen, platschef på Vidsel Test Range.

Vidsel Test Range är mitt inne i en storsatsning på anläggningen för att kunna klara av det tryck på kapacitet som råder. Sist basen genomgick en upprustning var för drygt 30 år sedan. Nu har Försvaret och Försvarets Materielverk (FMV) valt att satsa över 300 miljoner kronor för att trygga robotbasens framtid.

– Det känns jättebra, för det var väldigt länge sen som sakerna var nya här. Förhoppningsvis kommer det att vara användbart i minst 30 år till, berättar Mats Hakkarainen, platschef på Vidsel Test Range.

Mats Hakkarainen

Mats Hakkarainen

Ser positivt på framtiden

Tack vare restaureringen av basen kommer man i framtiden inte bara få en nyare och fräschare anläggning. Pengar kommer även att gå till att fixa till flygplatsen. I framtiden kommer man därför att kunna ta emot och serva både fler och större flygplan. Fler och större aktiviteter på basen kommer förhoppningsvis att leda till fler arbeten.

– Vi ser i kristallkulan att allt fler från EU vill komma hit. Och ökar verksamheten här betyder det fler arbetstillfällen. Jag ser väldigt positivt på framtiden, vi är heta på den här sortens provverksamhet i Europa, berättar Mats.

Attraktiv arbetsplats

Människor från hela världen väljer att åka till Vidsel för att använda området för sina tester, vars markyta är lika stort som Blekinge.

I dagsläget har Vidsel Test Range 170 stycken anställda. Framtidsförhoppningarna är att fler väljer att stationera sig där i framtiden. Tidigare i år gick man ut med en jobbannons, vilken gav positiv respons.

– Tidigare i år hade vi en plats ute som maskinförare till diverse fordon. 150 personer hade sökt platsen, varav den som befann sig längst ifrån bodde i Bohus. Så det är en attraktiv arbetsplats, berättar Mats.

Satsningen innefattar bland annat:

  • Nytt flygledartorn.
  • Ny transportplatta.
  • Ny taxibana.
  • Ny Radar.
  • Ny Målrobot.

Planen är att sätta skopan i jorden i oktober och starta upprustningen av flygbasen.

TEXT: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.