Med uppdrag att berätta vidare..

05 JUN 2014
Skrivet av :

Janni Klemensson Jannok från Gällivare var tagen av sitt besök i den polska staden Oswiecim, under andra världskrigets tidunder namnet Auschwitz. Besöket är en del av ledarutbildningen ”Auschwitz tur och retur” för unga ledare inom Luleå stift.

Utbildningen anordnas återkommande i samverkan mellan Älvsby Folkhögskola, Luleå stift och Svenska kyrkans unga.

Både Janni och Kevin Wahlberg från Arjeplog säger att de valde att delta för att det är en viktig del i vår historia som de vill kunna berätta vidare om, för familj och vänner men också för andra ungdomar i konfirmationsarbete och för skolklasser och samhället i övrigt.

– Att få höra om och se den totala ondskan i Förintelselägren har berört mig oerhört. Att så få se en liten pojkskjorta som var samma storlek som min brors, var enormt starkt, säger Kevin.

Besöket i Förintelselägret Auschwitz 1 och 2 ( Birkenau ) har varit en upplevelse som medfört många känslor säger Janni. Janni som själv är same, berättar att eftersom hennes mormor är från Norge så har hon nu i och med besöket förstått på djupet hur nära det var att samerna i Sverige också kunde ha drabbats av förföljelse.

– Det som berört mig mest är att det kunde har varit vi, om nazismen hade fortsatt växa och tagit över även Sverige!, säger säger Janni.

– Resan och förberedelserna innan har gett bra grund för att kunna dela med sig till andra om varför Förintelsen hände under andra världskriget. På så sätt kan vi jobba för att vi inte ska göra skillnad på människor och människor. I nuläget, med den upptrappade högerextremismen och nationalismen i Europa så måste vi stoppa att det leder till att fördomar växer” säger de unga ledarna. All kunskap de fått i utbildningen kan användas för att i vardagen bemöta oförsiktig rasism och fördomar, menar Kevin.

Deltagarna i utbildningen fick, förutom att med svensk talande guide besöka Auschwitz lägren, tillfälle att möta en av de få överlevare som är kvar i livet än idag, Karol Tendera 93 år. Mr Tendera är en polsk man som blev som 18-årig student arresterad för att bli gratis arbetskraft åt nazisterna i arbetsläger. Han rymde två gånger från tvångsarbete och placerades därför
i Auschwitz 1. Där blev han bland många andra utsatt för medicinskt experiment av Doktor Mengele, men lyckas överleva för att sedan skickas till Birkenau för att arbeta med att bygga upp lägerbarackerna där. Han bevittnar där fruktansvärd misär och död. Ett av de starkaste minnena var  när tåg kommer med judar och män och kvinnor skiljs åt vid ankomsten.

Därefter togs barnen från sina mammor vilket var plågsamt att se säger Mr Tendera. Han såg små barn som de förstod skickades till krematorierna. Han kommer aldrig att glömma det, att också oskyldiga barn skickades till döden och de kunde inget göra. Han minns det i sina drömmar än idag. Mr Tendera skickas senare till Tyskland, och befrias i maj 1945. Han berättar att han i tumultet efter kriget delade den lilla mat som fanns med tyska SS soldater, trots allt, för han ansåg att alla människor inte ska dömas efter vad några andra har gjort.

Det var stort att höra om tanken om försoning och människors lika rätt och värde, som en överlevare hade. Vi måste alla ifrågasätta de vanliga fördomar som finns om de ” andra” för att hindra att intolerans växer i vårt samhälle, säger lärarna på Älvsby Folkhögskola som är var i kursledare.

Text och bild
Matilda Wiklund

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.