Jobbcentralen synliggör kompetens

21 JUN 2014
Skrivet av :

Jobbcentralen är en verksamhet med många järn i elden. Sedan starten 2009 har företaget vuxit och tjänsterna ökat. Företaget anställer kompetenta personer som av olika anledningar har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden.

– Alla människor oavsett problem eller funktionsnedsättning kan utföra tjänster/tillverka produkter som andra behöver, betonar styrelseordförande för Jobbcentralens ekonomiska förening Birgit Nilsson.

För fem år sedan startade den ekonomiska föreningen och företaget Jobbcentralen i Älvsbyn. Verksamheten är ett socialt arbetsintegrerande företag som främst arbetar med att synliggöra kompetens bland människor som har det svårt att ta sig ut på jobbmarknaden.

– Det är ett företag som skapar arbete för att integrera dem i arbetslivet. Det handlar exempelvis om utrikes födda eller folk med funktionsnedsättning, berättar styrelseledamot Britt Hällerstrand.

Företaget har 14 heltids- och deltidsanställda och ett antal praktikanter som själva valt att komma till företaget.

Birgit Nilsson, Karin Hultén-Barnes, Britt Hällerstrand och Andrej Spiridonov.

Birgit Nilsson, Karin Hultén-Barnes, Britt Hällerstrand och Andrej Spiridonov.

Alla har en resurs

Idén till Jobbcentralen föddes efter att den före detta socialchefen Birgit Nilsson fick se en annons om att man kunde söka pengar från den Europeiska Sociala Fonden för att starta företag. Detta var något som väckte ett intresse hos henne om att starta en verksamhet som hjälper dom behövande.

– Utifrån min bakgrund som socialarbetare så har jag alltid ömmat för de som hamnat mellan stolarna, de som aldrig fått en chans. Basen är att alla har en resurs på nått sätt, och det gäller att kunna ta vara på den och göra något utav det, berättar ordförande Birgit Nilsson.

Kommunen fick projektpengar i två år till ett projekt (intro) och i slutet av perioden bildades den ekonomiska föreningen Jobbcentralen, helt fristående från kommunen.

Blir berikad varje dag

Jobbcentralen är en ekonomisk förening, vilket betyder att företaget inte delar ut vinst till medlemmarna. Istället läggs all krut på att utveckla verksamheten och arbeta för en ljusare framtid.

– Vi har ett dubbelt uppdrag. Vi ska vara en mångkulturell arbetsplats där alla ska kunna arbeta, oavsett ålder, bakgrund och kön. Men vi ska även alltid fungera på en kommersiell marknad. Det är då man växer som person, när man ser att någon vill köpa ens produkt, berättar Britt Hällerstrand.

– Jag tycker att man blir fostrad och berikad varje dag. Det är kul, berättar Karin Hultén-Barnes, som är arbetsledare för bageriet, städet och seniorservicen, och lägger till att seniorservicen går som på räls. Det är fullbokat både i Piteå och Älvsbyn.

Erbjuder en rad tjänster

Affärsverksamheten erbjuder alla möjliga tjänster, seniorservice, vaktmästeri, städ, bygg och småsnickeri. 2011 öppnade man även ett hembageri, där sortimentet består av bland annat Gáhkko, samisk glödkaka, och kanelbullar.

– Så allt det vi hinner göra det säljs. Vi är underleverantörer till bland annat ICA, berättar Britt.

Det senaste tillskottet i verksamheten är Återvinningscentralen (ÅVC) som Jobbcentralen tog över i början av 2014 i samarbete med IL Recycling AB.

– Jag tycker att det går ganska så bra. Vi har ungefär 200 kunder varje dag som vi hjälper. Vi brukar även ge tips på hur man kan sopsortera hemma, berättar Andrej Spiridonov som basar över ÅVC, snickeriet och vaktmästeriet.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.