Älvsbybon Lawe Söderholm släpper sin tredje roman

13 JUN 2014
Taggar : , ,
Skrivet av :

Lawe 1Än en gång är Älvsbyförfattaren Lawe Söderholm bokaktuell. Hans senaste tillskott, ”Sprid ljus över ondskan”, fokuserar på våld mot kvinnor och barn inom de laestadianska församlingarna.

För fem år sedan gjorde författaren och Älvsbybon Lawe Söderholm sin romandebut. Då släpptes hans första bok, ”Alfred handelsmannen”. Ifjol publicerades hans andra bok, ”Tilde”, och nu kan han även lägga till ytterligare en roman till sin bibliografi. Nu har nämligen hans senaste verk ”Sprid ljus över ondskan” släppts.

Hemska upptäckter under efterforskning

I den nya boken tar Lawe upp problemet om mäns övergrepp och våld mot kvinnor och barn i Guds namn. I detta fall i de laestadianska församlingarna i norra Finland och Norrbotten. Idén till boken fick han genom ett tips av en vän som föreslog att han skulle komma och lyssna på en kvinna från en av församlingarna som hade blivit våldtagen över 100 gånger av sin man.

– När jag började forska i ämnet för två år sedan upptäckte jag förfärliga saker som sker i religionens namn, främst inom vissa laestadianska församlingar. Män kan bli förlåtna för det de har gjort, men inte offren. Dom blir uthängda, berättar Lawe Söderholm.

Lawe 2

Lawe Söderholms tredje roman ”Sprid ljus över ondskan”.

Valde Älvsbyn framför Piteå

Lawe är född och uppvuxen i Piteå. Men under sitt vuxna liv valde han att bosätta sig i Älvsbyn.

– Jag har bott i den här kommunen i 40 år nu. Jag och min fru köpte ett ställe i Gransel som var tänkt att användas som sommarstuga, men vi blev fast där i 30 år. Vi sa upp jobb och allting och flyttade dit, berättar han.

Numer spenderar han den större delen av vintrarna på ön Teneriffa i Spanien. Där tillbringar han mycket tid på stranden med att skriva på sina böcker. På hemmaplan är det husvagnen som funkar bäst som skrivarstuga.

Hur ser framtiden ut?

– Just nu har luften gått ur mig. Jag har gett så mycket i den här boken. Jag har material till fler böcker, men jag ska låta det här sjunka först, berättar Lawe.

Utdrag ur bokens handling

Predikanten kallas han och kvinnorna säger att han har en röst som silke. I de laestadianska församlingarna i norra Finland och Norrbotten har han snart erövrat en position som gör det svårt att gå till botten med övergreppen han anklagas för. Församlingsledarna förespråkar förlåtelse och sopar sanningen under mattan. Att gå mot strömmen kostar utfrysning och förakt.

Text och foto: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.