Välj Rättvisa Nu – med Älvsbyn som delmål

Del 1 av 4

väljrättvisanu - puff

Tisdagen den 29 april besöktes Älvsby Folkhögskola av turnén Välj Rättvisa Nu. Dagen bjöd på tre olika workshops där deltagarna fick lära sig mer om och diskutera gruvfrågan, rasism och EU-valet.
– Vi fick möjlighet att välja bland några olika ämnen och tyckte att de här frågorna var intressanta att ta upp för oss på folkhögskolan i Älvsbyn, berättar Linda-Marie Gabrielsson, lärare vid Älvsby Folkhögskola.

Några av åhörarna som lyssnade till inledningen av dagen.

Några av åhörarna som i Folkhögskolans andaktsrum lyssnade till inledningen av dagen.

Representanter från bland annat Färnebo Folkhögskola reser just nu runt Sverige på en turné som är indelad i två grupper. Den ena gruppen startade i Malmö och arbetar sig norrut, den andra gruppen inledde sin turné i Luleå, fortsatte till Jokkmokk och Älvsbyn för att sedan fortsätta söderut. Redan under tisdagskvällen var nästa stopp inplanerat, då i Skellefteå. En manifestation i Stockholm avslutar turnén den 17-18 maj.

karta_turne2014_bred_140415

Turnén arrangeras av ett tjugotal aktörer och bygger på en idé om att informera om rättvisa i olika former. Många frågor är aktuella både hos oss i Älvsbyn och Sverige, men även i andra delar av världen, exempelvis Sydamerika.

– Under turnén blir det lokala debatter och manifestationer. Vi kommer bland annat att göra en rullande Instagram-aktion mot rasism och ett lapptäcke med budskap från Jokkmokk i norr till Malmö i söder, säger Olivia Arbouz, praktikant från Framtidsjorden som ska resa 200 mil i Välj Rättvisa Nu:s turnébuss.

Dagen inleddes med en introduktion där läraren Lars Igeland från Färnebo Folkhögskola berättade om olika ämnen som ingår i konceptet, och åhörarna fick stifta bekanskap med uttryck som gruvboom, landgrabbing och solidaritet. Efter kaffepaus inleddes sedan de workshops som ni i vår artikelserie om totalt fyra delar kommer att få ta del av.

GlobalRattvisaNu_Logo_farg_stor1-553x700-395x500Arrangörer av rättviseturnen

Attac Sverige, Framtidsjorden, Framtiden i Våra Händer, Färnebo folkhögskola, Föreningen Västsahara, Glokala Folkhögskolan, Jordens Vänner, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Latinamerikakommittén i Luleå, MST Stödgrupp, Nätverket för ett fritt Västsahara, RåFILM, Svalorna Indien Bangladesh, Svensk-Kubanska föreningen, Tyfon, Via Campesina Stödgrupp Sverige, Watch it!

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.