Stor danshelg för Dansdraget

14 MAJ 2014
Skrivet av :

BILDEXTRA: I helgen var det stor danshelg i Gällivare – Malmberget. Danshelgen invigdes av ett av Sveriges allra största dansband, Lasse Stefanz som drog fullt hus på freagkväll.

På lördagen fylldes samma dansgolv med dansare från Norr och Västerbotten som träffades för att göra upp om vilka par och triosar som från och med lördagen kunde titulera sig Distriktsmästare 2014 i respektive dansdisciplin. Det var dansföreningen Dundretbuggarna som arrangerade årets DM med tillhörande R-tävling Malmbuggen och en Jack’n Jill i Bugg. Tävlingarna gick av stapeln i Malmbergets Sporthall.

Dansdraget hade en mycket lyckad dag och det var många pokaler som fick åka buss till Älvsbyn efter dagens slut. Både tränarna Maria Engström och Mona Dahlberg samt lagledarna för dagen Anna-Karin Lundström och Lisa Nilsson var oerhört stolta över sina gamla och nya dansare.

Under våren har Dansdraget startat upp en ny ungdomsgrupp och som avslutning på terminen så var det 7 nya danspar som i helgen klev ut på dansgolvet och levererade bra dans och massor med dansgläje.

Allra bäst lyckades Moa Johansson som stälde upp i två DM grenar Bugg och Boogie Woogie samt två R-dgrenar Lindy Hop och Dubbelbugg. Moa vann samtliga danser som startade i och hade 4 guldpokaler samt ett vandringspris med sig hem.

DM resultat
• I Bugg Junior hade Dansdraget två finalpar. Linus Rönnebrand från LBS (Luleå Bugg & Swing) och Moa Johansson segrade och William Wikström och Emmy Engström var ruskigt nära en pallplats och slutade på en fin fjärde plats.
• Dagens överraskning stod kom i Bugg Vuxen där ÄDD:S B-par Mikael Lundström och Lisa Lundström slog några A-par. Efter en stenhård final med dueller, lucky looser, slowrunda och en snabb runda så stod det klart att Micke och Lisa blev tvåa.
• Dubbel glädje blev det i Bugg Senior. Efter en final där alla par fick möta varandra i så kallade matchrace så segrade Kjell Landström och Maria Engström tätt följd av tvåorna Roger Bergman och Mona Dahlberg. På åttonde plats kom Göran Långström och Astrid Edin
• I Boogie Woogie Junior segrade Linus Rönnebrand LBS och Moa Johansson

Dessa pallplatser inne bar 8 guldpokaler, fyra silverpokaler samt två vandringspokaler i Boogie Boogie Junior och i Bugg Senior.

Resultat Malmbuggen
Efter DM:et var det dags för alla R-dansare att tävla på R-tävlingen Malmbuggen.
• I klassen Bugg Barn R fyllde Dansdraget hela prispallen. Segrade gjorde dom redan tävlingsvana tvillingarna Viktor och Kajsa Nilsson och sen kom dagens andra överraskning. Tvåan och trean var två av Dansdragets debutanter. Tvåa blev Linus Lagerlöf och Jennifer Lidström och trea blev Alexander Dådring och Fanny Lundberg. Till final gick även Tobias Södersten och Fanny Björk och Viktor Nilsson och Moa Eklund.Tobias och Fanny blev fyra och Viktor och Moa blev sexa. Strax utanför final på åttonde plats kom Axel Eklund och Wilma Markström samt Joel Engman och Viktoria Westerlund.
• I Bugg Ungdom R segrade Hampus Andersson och Aina Khan efter en mycket dansant och musikanpassad finaldans. På en fin fjärde plats kom Arvid Berglund och Ida Åhman.
• I klassen Bugg 35+ R blev pappa Ulf Andersson så inspirerad av sonens första plats att han och danspartnern Mona Vikman dansade sitt bästa race någonsin. Det blev även här en guldpokal.
• I Dubbelbugg Vuxna R ställde Dansdraget upp med den helt nya trion Mikael Lundström, Moa Johansson och Lisa Lundström och även här blev det guld.
• I Lindy Hop Junior R/Vuxen R segrade Moa Johansson och Linus Rönnebrand och Elias Johansson och Lisa Lundström blev femma.

Pokalskörden för Malmbuggen blev 8 guldpokaler, 2 silverpokaler och 2 bronspokaler.

Jack’n Jill Bugg
Som avslutning på tävlingsdagen fick både tävlande och alla i publiken anmäla sig under dagen till Jack’n Jill i Bugg. Det var ca 60 par/120 dansare som anmälde sig. Jack’n Jill är en social tävlingsform där alla typer av dansare (nybörjare, tävlingsdebutanter, tävlingsvana, motionärer och publik) i olika åldrar lottas i hop med en ny partner för varje dansomgång som paret gått vidare.

Till Jack’n Jill finlen lyckades Kjell Landström, Emmy Engström, Mona Dahlberg, Maria Engström och Moa Johansson ta sig och efter sista lottningen så blev det även här guld och silver. I finalen segrade Linus Rönnebrand och Emmy Engström och två blev Kjell Landström och Mona Dahlberg.

Som avslutning på Danshelgen höll domaren Mikael Brobäck i ett träningsläger som många dansare från olika föreningar stannade kvar på.

Text och Bilder: Dansdraget via Maria Engström

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.