Smart spel gav seger för ÄIF:s damer

10 MAJ 2014
Johanna Björk, målskytt, och Älvsbyn fick jubla över säsongens första seger hemma mot Skellefteå-laget Myckle. (Arkivbild).

Smart och disciplinerat. Så genomförde Älvsbyns fotbollsdamer matchen hemma mot Myckle. Det slutade med en övertygande seger, 3-0 (1-0).

– Jäkligt skönt, säger spelande tränaren Sara Eliasson.

Gästande Skellefteå-laget Myckle startade tufft och försökte sätta press på Älvsbyn.

– Inledningen blev skakig, medger Sara.

Men Myckles anstormning redde Älvsbyn ut efter endast fem minuters spel. Sedan tog hemmalaget över taktpinnen helt och hållet.

– Vi löste deras press mycket bra, tycker Sara.

I mitten av första halvlek satte nyförvärvet från Alvik, Hanna Nyberg, 1-0 till Älvsbyn. Ett snyggt spelmål.

– Vi hade flera sådana chanser, berättar Sara.

Anna Berglund varvar spel i Älvsbyns A_lag med spel i Piteås F19-lag. Hon visade klass i matchen mot Myckle.

Älvsbyn fick dock nöja sig med 1-0 i paus. Men de grön-vita fotbollskrigarna hade lärt sin läxa från premiärmatchen mot Trångfors när ledningen med 2-0 efter första halvlek försmädligt förvandlades till 2-2.

– I pausvilan sa jag till laget att spela smart. Att inte fastna på mitten och slå långt om vi hamnade i trångmål.

Spelarna lyssnade till instruktionerna. Det nya spelsystemet, 4-3-3, fungerade också alldeles förträffligt.

– Johanna Björk lyfte sig och kom mer till sin rätt. Hon vann många bollar på mittplan. I Hanna Nyberg har vi fått en riktig target-player som kan fånga upp bollen och se till att vi behåller den inom laget. Dessutom kom både Anna Sundberg och Anna Berglund igenom bakom Myckles backlinje flera gånger. Anna Berglund var riktigt bra. Det var bara ett mål från hennes fötter som saknades som pricken över i, berömmer Sara.

Helena Norberg gjorde matchens snyggaste mål direkt på frispark.

Två snygga frisparkar, den första av Johanna Björk och den andra av Helena Norberg, innebar 2-0 och 3-0. Därmed har Älvsbyn två riktigt vassa frisparksskyttar i laget.

Älvsbyns fotbollsdamer har fått en bra start i division två norra Norrland. Fyra poäng efter två matcher och fortfarande obesegrade. I nästa omgång väntar Luleå DFC på hemmaplan.