Nelly mot Paralympik 2018

26 MAJ 2014
Skrivet av :

Nelly Enmark 16 år från Älvsbyn satsar nu på det bästa hon vet, skidåkning och skidskytte. Till hösten börjar hon på Skidskyttegymnasiet på Björknässkolan i Boden, vilket hon ser fram emot för att få träffa andra som har samma intressen och mål.

20140525_nelly_003

Nelly Enmark

På Skidskyttegymnasiet på Björknässkolan arbetar Karl-Gunnar ”Kalle” Grenemark som tränare med känd gedigen bakgrund inom skidskytte, där skidskyttegymnasiet är en av skolans två regionala intag, där nu Nelly nu kommit in.

Nelly är medlem i Älvsbyns HMK och tävlar för Älvsby IF Skidor, Skidskytte med en god utvecklingskurva under de senaste säsongerna och kommande helg reser hon på Svenska Handikappidrottsförbundets & Paralympiska kommittés längd och skidskyttes upptaktsläger i Östersund inför 2014/2015 och framåt.

Med på lägret följer hennes tränare Marianne Kortesoja, som även hon ser Nelly Enmarks utveckling, hur den bara blir bättre och bättre. – Lägret innebär att jag och Nelly får bättre förutsättningar och hjälp med att träna rätt och satsa på det som är viktigast, säger Marianne Kortesoja.

Nu kommer vi att få träffa Fredrik Andersson som är ansvarig för nybörjare och utvecklingsåkare, samt tränarna Anna-Maria Nilsson och Fredrik Uusitalo.

Det här är andra gången som Nelly Enmark reser till Östersund, där hon tidigare i vintras fick träffa Fredrik Andersson Idrottskonsulent vid Jämtland-Härjedalens handikappidrottsförbund, som inte höll igen med lovorden, efter att han mött Nelly Enmark och hennes tränare Marianne Kortesoja.

Så här säger Fredrik Andersson till Älvsbyn Just Nu:

20140525_nelly_fredrik

Fredrik Andersson

– Nelly Enmark med sin passion till skidåkning kan gå hur långt som helst utifrån sin ålder och teknik. Hon är precis i en utvecklings fas i tonåren och på väg in i junioråldern så tycker jag att hon är mycket duktig utifrån sin ålder. Hon behärskar båda teknikerna klassiskt och skate mycket bra alltifrån, benpendel, position på skidan, träff, armföring och tajming. Man ser att hon verkligen älskar skidåkning det lyser i hennes ögon när hon tränade på Östersunds skidstadion i vetskap om hur många världsstjärnor som både tränar och tävlar där.

– Det finns definitivt en framtid för Nelly Enmark som vi nu har vi fått träffa. Vi kommer att bjuda in henne till upptaktslägret maj/juni som Svenska Handikappidrottsförbundets längd och Skidskyttekommitté arrangerar. Nelly kommer att börja i en utvecklingsgruppen, sedan får vi följa henne under året och se var det tar vägen.

– Det kommer ett VM 2015 och då är hon 17år, så det är inte omöjligt att vi kan se henne redan där. Sedan är det viktigt att hon får en bra förening och bra träningsmöjligheter där hon kan utvecklas tillsammans med jämnåriga.

– Nu är det viktigt att hon får träna bra i en förening och att få möjlighet att tävla. Vi kommer att följa henne och stötta både föreningen, ledarna och Nelly.

– Nelly är definitivt en framtidstjej att satsa på med hennes passion, glöd och vilja till längdskidåkning, så det är mycket möjligt att hon kan bli nästa stjärna inom Svensk Handikappidrott.

– När det gäller Paralympics så pågår en utveckling av hennes klass och till 2018 så har vi stora förhoppningar att Internationella Paralympiska kommittén (IPC) utökat vinteridrotterna med hennes klass.

– Vid Mittuniversitetet Östersund, Gävle Högskola, IPC, INAS arbetar med att skapa en klassificering för Nellys klass till 2018. Om IPC tar in hennes klass och Nelly fortsätter att utvecklas så kommer vi troligen att se henne där i Pyeongchang 2018.

– Hennes tränare Marianne Kortesoja är en sann eldsjäl som verkligen brinner för barn och ungdomar och ser Nellys potential till att bli en mycket bra i längd/skidskytte. Med sitt intresse som tidigare längdskidåkare känner jag att hon har en vilja att dela med sig av sin kunskap och kreativitet och skapa förutsättningar för unga längdskidåkare, speciellt till människor med en funktionsnedsättning.

– Marianne är en bra idrottsledare som ger kraft, värme och ljus hon är nyfiken, lyssnar och sprider glädje.

– Det skall bli spännande att följa Nelly och Marianne speciellt Mariannes arbeta med att hitta fler talanger till föreningen.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.