”Morfar hade varit stolt”

01 MAJ 2014
Skrivet av :
Även nysvenskar kom för att lyssna till Ingela Lekfalks tal i Älvsbyn på 1 maj.

Även nysvenskar kom för att lyssna till Ingela Lekfalks tal i Älvsbyn på 1 maj.

Ingela Lekfalk, Luleå, var huvudtalare när socialdemokraterna i Älvsbyn firade 1 maj.

– Min morfar Sven, från övre Tvärsåselet, hade varit stolt om han levat och sett mig tala här i Lomtjärnsparken en dag som denna, förklarade en lätt rörd Lekfalk.

Tomas Egmark.

Tomas Egmark.

1 maj-firandet i Älvsbyn handlade solidaritet, mångfald och jämlikhet.

Arbetarkommunens ordförande, Tomas Egmark, inledde med att uppmana alla att rösta, både i EU-valet och riksdagsvalet.

– Att låta bli är detsamma som att överlåta en röst till borgarna, menade Egmark och betonade hur viktigt EU-valet även är för oss svenskar.

– 80 procent av alla politiska beslut som tas i Sverige  berörs av EU.

”Familje-oas mitt i byn”

Han beklagade också Sverigedemokraternas intåg i Älvsbyn och riktade en vädjan.

– Ni som tycker att alla människor har ett lika värde, låt inte Sverigedemokraternas argument stå oemotsagda.

Näste talare var Linus Sköld, 7:e namn på socialdemokraternas riksdagslista i Norrbotten. Han började med att berömma Lomtjärnsparken.

Linus Sköld, blivande riksdagsman..?

Linus Sköld, blivande riksdagsman..?

– Den är en familjeoas mitt i byn. Min son älskar att vara här.

Sköld fortsatte sitt tal under parollen ”Ingen ung utan jobb”.

– Vi socialdemokrater ska ge ungdomarna en jobbigare morgon men ett bättre liv, förklarade han och räknade upp viktiga personer under sin uppväxt, bland annat ett antal klassföreståndare.

6 785 timmar i skolan

– Svenska barn tillbringar 6 785 timmar i skolan från årskurs 1 till 9. Självklart är skolan viktig. Därför går jag mot strömmen och påstår att den svenska skolan är bra. Våra unga är grymma på samhällskunskap och engelska. Men tyvärr visar den internationella Pisa-undersökningen att vi halkar efter i ämnen som naturkunskap och matematik.

– Vi behöver fler lärare och politiker som visar tilltro till dem, inte misstro. Med fler lärare minskar vi också de höga sjukskrivningstalen inom yrket, hävdade Sköld och lovade mer kunskaper och mindre klasser om socialdemokraterna vinner riksdagsvalet.

Helena Öhlund

Helena Öhlund

Han påminde också om betydelsen av ett arbete. Något som komunalrådet, Helena Öhlund, hakade på.

– Kommer ni iåg ert första jobb? frågade hon och fortsatte.

– Mitt första var att som 15-åring rensa ogräs och hålla rent i parkerna. Men det var en kul erfarenhet tillsammans med härliga arbetskamrater. En av dem hette Göran och blev min man. Ett jobb är så mycket mer än ett jobb, det innebär pengar, egen bostad, egen makt och egen framtid. Jobb skapar hopp.

Ljuset i tunneln

Därför känner Helena en oro över att 35 000 svenskar under 25 år varit arbetslösa mer än ett halvår. Motsvarande antal inom EU är sex miljoner!

– Nu får det vara nog. Vi sätter unga i jobb före skattesänkningar och föreslår ett kunskapslyft för 2,5 miljarder kronor.

Helena Öhlund påpekade at även Älvsbyns kommun står inför utmaningar.

– Men vi ser ljuset i tunneln, försäkrade hon och påminde om visionen framtidsrika Älvsbyn Norrbotten Pärla 2030.

Liksom partiordföranden Egmark var Öhlund stolt över att Älvsbyn de nio senaste åren klarat den kommunala verksamheten utan budgetunderskott.

”Älvsbyn – ett välkomnande samhälle”

Stolt över Älvsbyn är också Luleåpolitikern Ingela Lekfalk som har sina rötter i övre Tväråselet.

– Där bodde min mormor och morfar i ett hem som präglades av givmildhet och solidaritet. Morfar hade varit stolt att se mig tala på socialdemokraternas 1 majfirande i Älvsbyn.

DSC_0098

Lekfalk smickrade också älvsbyborna.

– Älvsbyn är länets största pendlingsort. Det bevisar bara att folk vill leva och bo här. Älvsbyn är ett välkomnande samhälle och är har ni förstått vad jämlikhet är. Redan 2009 utsågs Älvsbyn, av organisationen Företagarna, till landets mest jämställda. Sträck på er och applådera er själva.

Sedan kom Lekfalks tal att till största delen handla om solidaritet och främlingsfientlighet.

– Fördomar är vårt värsta och sämsta hinder. Vi är alla lika mycket värda oavsett etnisk bakgrund eller sexuell läggning.

Kaffe och korv serverades.

Kaffe och korv serverades.

Hon räknade upp ett flertal exempel på skrämmade händelser ur det egna vardagslivet.

– I Luleå slutade en pojke att spela fotboll för att hans föräldrar inte varken hade råd att betala föreningsavgiften eller utrustning. Till och med fotboll har i dag blivit en klassfråga. Det visar att vi är på glid i Sverige. På våra skolor finns det elever som inte vågar duscha för då kanske de inte har kläderna kvar i omklädningsrummet. Vi måste få fler vuxna i skolans värld.

När det gällde pensionerna hade Lekfalk ett konkret förslag.

– Se till att unga har arbete. Det är den bästa pensionsförsäkringen av alla.

Bandet "No Teens".

Bandet ”No Teens”.

Åhörarna, et hundratal, fick också lyssna till gammal hederlig rock framförd av bandet ”No Teens” bestående av Peter Eriksson, bas, Janne MArtinsson, gitarr, Jan-Erik Eriksson, trummor, och Louise Hortlund, sång.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.