Många kom till känslosam ljusmanifestation

14 MAJ 2014
Skrivet av :
20140514_ljusman_061

Åsa Rosengren (mitten) förevigar kvällen med sin telefon.

Ljusmanifestationen för alla som utvisats från Älvsbyn blev välbesökt.

– Det blev en jättefin kväll i Lomtjärnsparken. Jag är mycket nöjd och positivt överraskad att så många kom, säger initiativtagaren Åsa Rosengren.

20140514_ljusman_040

Totalt anslöt mellan 150 och 200 personer till manifestationen på  onsdagskvällen.

– Vi hade varit glada om det kommit ett 20- eller 30-tal. Nu blev vi så många fler. Uppslutningen var helt fantastisk. Jag kommer att kunna sova mycket gott i natt, säger Åsa.

20140514_ljusman_031En av anledningarna till hennes engagemang är dottern som på kort tid hastigt förlorad flera vänner.

– Våra ungdomar har farit illa av att deras klasskamrater plötsligt bara rycks ifrån dem. De behöver bearbeta sin sorg och sina funderingar. Ikväll fick de chansen att göra det, säger Åsa som aldrig arrangerat någonting liknande förut.

– Men jag ville göra någonting för att visa vår omtanke och att vi är många i Älvsbyn som bryr oss. I bland känner man sig så liten. Detta var dock ett sätt att visa våra utvisade vänner att vi tänker å dem och önskar dem tillbaka.

20140514_ljusman_071Kvällen mest rörande stund kom när Taha Anwor talade till de samlade älvsbyborna i Lomtjärnsparken via Skype.

– Då blev det lite jobbigt och sorgset för många.

Stig Strömbergsson.

Stig Strömbergsson.

Under kvällen medverkade även Älvsby Församling som grillade hamburgare och korv. Prästen Stig Strömbergsson skickade också några värmande ord från scenen.

20140514_ljusman_054

– Jag är så tacksam för alla som ställt upp och hjälpt till som Stig Strömbergsson, Pia Åhman, Linda Bergh och Janne Martisson med medmusikanter samt många fler, säger Åsa.

Taha Anwor har tidigare berättar att han gråter av längtan till Älvsbyn varje kväll. Läs mer här…

20140514_ljusman_079

Så här beskriver han, första iden i Irak:

”Vi har varit här snart i en hel vecka. Sen vi kom hit så har jag sett så många stridvagnar och så många soldater som bär på tunga vapen att det har blivit en helt normal sak. Jag lider som fan och kan knappt sova om nätterna pga att jag rädd att nånting ska hända mig eller min familj medans vi sover”.

Taha-295x300

Migrationsverket i Sverige skickade familjen Anwor raka spåret tillbaka till kriget och eländet.

För ett par dagar sedan så sprängdes en bomb 1.5 kilometer från Tahas nuvarande hem,

”Vi fick reda på det samma minut som bomben sprängdes! Hur vi fick veta var för att bomben var så kraftfull att till och med vi vårat hus skakades. ..Läget är sjukt oroligt och vi har det jävligt svårt men jag tror att vi kommer att överleva ett tag till, men vem vet? Det jag kan göra just nu är att be till Gud! Jag hoppas att ni också ber till mig och min familj, för att det är det enda som någon kan göra just nu. Hoppas att det inte är för mycket begärt!”

FOTO: STERLING NILSSON

Se bildspel nedan:

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.