Jimmie Åkesson talade i Älvsbyn inför både sympatisörer och motdemonstranter

20 MAJ 2014
Skrivet av :
20140520_jimmie_puff

Sören Nilsson, lokalpolitiker i Älvsbyn, valde att ge Åkesson en fågelholk i gåva. ”Då har vi åtminstone löst bostadsfrågan för ett par”, skämtade Nilsson som tror att Åkesson är en handlingens man.

På utsatt tid klockan 10:00 inledde SD-ledaren Jimmie Åkesson sitt tal på Torget utanför Turklövern inför 200-300 åhörare. Det hela genomfördes under ordnade former men inte helt utan protester. Ett 40-tal personer valde att vända ryggen till i en tyst motdemonstration.

20140520_jimmie_052

Säkerhetspådraget var som vanligt stort med både poliser och säpo-folk. Men några allvarliga incidenter inträffade inte.

Jimmie Åkesson valde att fokusera sitt tal på, enligt hans tycke, Sveriges allt för stora beroende av EU. Han vill stärka gränsskyddet.

20140520_jimmie_076

– Självklart ska det vara enkelt och bekvämt att resa över nationsgränserna i Europa. Men skyddet måste bli bättre. Jag visar gärna mitt pass och vem jag är. Alla ska få stanna i en månad men därefter bör försörjningsfrågan vara löst. Vi får inte bli naiva, menade Åkesson som även varnade för att arbetskraftsinvandringen leder till lägre löner för svenskar.

20140520_jimmie_034

Sverigedemokraterna vill också återta kontrollen över svensk lagstiftning och vardagsfrågor där partiet tycker att EU fått för stor makt. Han tog även upp kostnaderna för EU-medlemskapet.

– Vi betalar 38 miljarder men får bara elva tillbaka. Det är i snitt 100 miljoner kronor per dag. Vi skulle kunna dela ut samma summa till alla svenska 290 kommuner. Vad skulle inte Älvsbyns kommun kunna göra med 100 miljoner kronor? Vi delar ut beloppet till en kommun varje dag och sedan börjar vi om när alla fått sitt. Vi hinner gå alla kommuner runt innan året ens är slut.

20140520_jimmie_027

EU:s lantbrukspolitik fick sig också en släng av sleven. Likaså biståndsarbetet.

– Biståndsbudgeten är på 35 miljarder kronor. Samtidigt betalar vi 27 miljarder. Pengar som går till relativt välmående europeiska nationer.

20140520_jimmie_047

Åkesson och Sverigedemokraterna möttes dock av plakat som, ”Inga rasister på våran gata”, ”Älvsbyn mot rasism ”och Alla är lika mycket värda”. Ung vänster hade samlats för en enad motprotest. Likaså flera gymnasieelever med de senaste utvisningarna av familjer och vänner i färskt minne.

En av dem som valde att ta avstånd från Sverigedemokraternas politik var prästen Anders Lindh.

– Jag är för ett öppet samhälle och tar ställning, menade Lindh men varnade för rasistiska strömningar även i lilla Älvsbyn.

20140520_jimmie_062

Förvånansvärt många i publiken valde att öppet hålla affischer med texten; ”Heja Jimmie”.

Sören Nilsson bekräftade också att Sverigedemokraterna ställer upp i valet till kommunfullmäktige. En lista är inlämnad till länsstyrelsen.

– Nu hoppas vi bara att få den registrerad och godkänd.

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.