Hunden som sorterar sopor

19 MAJ 2014
Skrivet av :

20140517_framtid_014 (1)Hunden ”Kompis” kan sortera sopor. När Framtidsveckan invigdes i Älvsbyn bjöd han på en uppvisning utanför Forum.

– Om hundar kan lära sig källsortera så finns det ingen ursäkt för oss människor att inte göra det, säger husse Anders Lundberg.

”Kompis” kan sortera papper, plast, plåt och pantflaskor.

– Att kombinera miljöengagemang och hundintresse på detta viset är fantastiskt roligt. Jag tycker om det, hundarna gillar det och de som ser oss kommer gärna igen, säger Anders som själv arbetat med miljöfrågor i nära 20 år.

20140517_framtid_029 (1)

Hans följeslagare, ”Kompis”, är av rasen Kelpie, en australisk vallhund. Enligt husse Anders Lundberg krävs det ingen särskild hundras för att kunna sortera men en hund som vill jobba och gärna samarbetar med sin förare.

Att se ”Kompis” jobba och plocka soporna i rätt behållare ger oss människor en tankeställare. Hundarna har ingen internetuppkoppling, kan inte läsa och är smarta som en treåring. Om de kan källsortera så finns ingen ursäkt för oss att låta bli.

Eller hur?

FOTO: STERLING NILSSON

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.